Τήλος

Συνεδρίασε το ΔΣ Δήμου Τήλου- απούσα η αντιπολίτευση

Σήμερα 14.10.2020 συνεδρίασε το ΔΣ του Δήμου Τήλου. Το αξιοσημείωτο αυτήν την φορά ήταν η απουσία της παράταξης ΄Τήλος Νέα Πνοή΄, καθώς κανένα μέλος της δεν παρευρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προέδρου του ΔΣ Δήμου Τήλου, Σακελλάρη Κυριάκου, η οποία έγινε στις 8.10.2020, συζητήθηκαν 6 θέματα και επιπλέον δόθηκαν αναφορές για έργα και υπηρεσίες, όπως και άλλα.

Έγκριση 8ης Αναμόρφωσης-Τροποποίησης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020. (ΑΟΕ 104/2020).

Τον λόγο πήρε η δήμαρχος Μαρία Καμμά, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού επιβάλλονται, τόσο για την ενίσχυση και εκτέλεση των έργων, όσο και για την χρηματοδότηση. Εάν κάποιος δημοτικός σύμβουλος έχει αντίρρηση σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να ενημερώνεται και να μην εκτίθεται δημόσια. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι κατηγορούν μια δημοτική αρχή, τις οικονομικές υπηρεσίες, την δήμαρχο και την οικονομική επιτροπή γιατί κάνει πολλές αναμορφώσεις. Αναμορφώσεις σημαίνει ότι σχεδιάζεις, ότι έχεις μια δυναμική. Όταν έρχονται οι χρηματοδοτήσεις δηλαδή να μην κάνουμε αναμόρφωση; να μην τα πάρουμε; Όταν πρέπει να τροποποιήσουμε για να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες, όπως αυτές που έγιναν για τον covid και την αντιμετώπιση του ή αυτές που έπρεπε να γίνουν για την διαχείριση των απορριμμάτων ή η χρηματοδότηση που πήραμε για τις καθαρίστριες των σχολείων να μην κάνουμε τροποποίηση; Μπορώ να σας πώ πολλούς λόγους που είναι απαραίτητες οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού. Θα έπρεπε να ανησυχούμε εάν δεν κάναμε τροποποιήσεις. Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν αντίρρηση επί των τροποποιήσεων αποδοχής χρημάτων, να βγουν στον κόσμο που τους ψήφισε και να το πούνε, και απευθύνομαι και σε εσάς εδώ πέρα, δεν απευθύνομαι μόνο σε αυτούς που απουσιάζουν, απευθύνομαι σε όλους. Στην συνέχεια, παρακάλεσε την προϊσταμένη του Δήμου κα Παρτσαλίδου να ενημερώσει σχετικά.

Όπως ενημέρωσε η τελευταία, υπάρχει αύξηση από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων (έσοδα), υπάρχουν αυξήσεις και από τέλη καθαριότητας και φωτισμού (έσοδα) .

Στο σημείο αυτό η δήμαρχος ανέφερε ότι είναι η 8η τροποποίηση που γίνεται φέτος, και προκαλεί τους πάντες να έρθουν και να το ελέγξουν.

Ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες.

Ανανέωση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Τήλου και ΟΑΕΔ για την λειτουργία γραφείου Ανταποκριτή.

Πρόκειται για την ανανέωση που θα ισχύσει απο 1.1.2021.


Ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες.

Έγκριση Πρότυπου Υποδείγματος Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Έγκριση Πρότυπου Υποδείγματος Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης σύνταξη σχεδίων από τους Δήμους της χώρας .

Τον λόγο πήρε η δήμαρχος και ανέφερε: Είναι μία απόφαση η οποία έχει περάσει από την εκτελεστική επιτροπή. Πρόκειται για το πρότυπο υπόδειγμα που έστειλε η Πολιτική Προστασία για τις έκτακτες ανάγκες σχετικά με τις πλημύρες και άλλα.

Ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με τον Δήμο Τήλου .

Τον λόγο πήρε η δήμαρχος: Ανέφερε το αίτημα του πανεπιστημίου για την συγκεκριμένη συνεργασία, τον τρόπο που θα γίνει(εξ αποστάσεως) καθώς και τι θα περιλαμβάνει και άλλα.Επιπλέον η ένταξη του σχολείου στο δίκτυο του πανεπιστημίου Κρήτης με σκοπό την διασύνδεση καθηγητών και μαθητών. Είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ των σχολείων και συγκεκριμένων τάξεων. Είναι μία καλή πρόταση η οποία θα τύχει της ανάλογης από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα. Ξεκινάμε σε πρώτη φάση με το δημοτικό.

Ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες.

Τροποποίηση Συστατικής Πράξης Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Δήμου Τήλου»

Τον λόγο πήρε η δήμαρχος: Απορώ για ποιόν λόγο η αντιπολίτευση του δήμου μας, ήθελε να έχει συμμετοχή και στην σχολική επιτροπή, από την στιγμή που τώρα έρχεται το θέμα στο ΔΣ και δεν έχει ούτε έναν παρών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η σχολική επιτροπή έχει ΦΕΚ από το 1987, στο οποίο καθορίζονται τα μέλη του, οποίοι είναι οι διευθυντές των σχολείων μας, πρόεδρος ο κάθε δήμαρχος και μπαίνει και ένας δημοτικός σύμβουλος. Τώρα με την καινούργια νομοθεσία πρέπει να δοθεί και μία θέση στην αντιπολίτευση. Για αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στην τροποποίηση του καταστατικού, αλλά για να προχωρήσει αυτό θα πρέπει η αντιπολίτευση να ορίσει έναν εκπρόσωπο καθώς και τον αναπληρωτή της. (πράγμα που δεν γίνεται καθώς δεν είναι παρόντες). Ευτυχώς όμως που μπορούμε να λειτουργήσουμε την επιτροπή ακόμα.

Επομένως, αφού δεν είναι κανένας από την αντιπολίτευση παρών στο ΔΣ το θέμα αναβάλλεται.

Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021.

Ομόφωνα καμία μεταβολή.

Άλλα θέματα που απλώς συζητήθηκαν στο ΔΣ

Τον λόγο πήρε ο Σπύρος Αλιφέρης, ο οποίος ανέφερε:

Υπήρχε όλη την βδομάδα μια έντονη κινητικότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αερολογίες, ως συνήθως, απειλούσε, χαρακτήριζε τους λειτουργούς της δημοτικής αρχής ως άσχετους και ποιοι είμαστε εμείς. Ε λοιπόν εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε κάθε φορά εδώ, που δουλεύουμε για τον τόπο μας, που αγωνιζόμαστε για το αύριο των παιδιών μας. Τους αφήνουμε την χαρά των social media και των καφενείων, δουλεύουμε σοβαρά και η σημερινή εικόνα είναι το πιο πιστό αντίγραφο της πραγματικότητας. Παντελής απουσία από τα δημοτικά συμβούλια, όχι προτάσεις, ούτε καν φυσική παρουσία, μόνο λόγια του αέρα και λόγια χωρίς τεκμηρίωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξέραμε ότι μόνοι μας θα πορευτούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για το καλό του τόπου μας.

Έχουμε προχωρήσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για την προμήθεια του απορριμματοφόρου. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις εργασίες μας για την σεζόν του χρόνου έχουν καθαρίσει όλα τα φρεάτια.

Η δήμαρχος τον ρώτησε με τι προσωπικό τα κάνει αυτά; για να απαντήσει :

Το μόνιμο προσωπικό του δήμου, το προσωπικό που προσλήφθηκε μέσω ΟΑΕΔ και με το προσωπικό λόγω covid μπόρεσε να προσλάβει ο δήμος και επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το πως γίνονται οι προσλήψεις εγώ προκαλώ να μου πουν ποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια από όσους μπήκανε και όχι ποιοι θα μπορούσαν να μπουν. Και επειδή μιλάμε περί πολύτεκνων οικογενειών και όλοι ξέρουμε ότι το νησί δεν έχει πολλές, και εκθέτουν και εκμεταλλεύονται μια οικογένεια με στόχο να εκμεταλλευτούν πολιτικά συμφέροντα. Μιας και πάει περί κοινωνικής πολιτικής, ο δήμος ήταν αυτός που υποχρεώθηκε να νοικιάσει τον χώρο που φιλοξενείται η οικογένεια καθώς η εκκλησία ήθελε να τους βγάλει έξω αν δεν έπαιρνε αντίτιμο από τον δήμο και ο δήμος είναι αυτός που άλλαξε την παροχή του ρεύματος ώστε να πληρώνει ο δήμος το ρεύμα καθώς η εκκλησία αρνιόταν να το κάνει.

Επίσης, ανέφερε τον λόγο που δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόσφατο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (κοινωφελής εργασία) καθώς είχε συμμετοχή στα προηγούμενα προγράμματα (μέχρι και 2 χρόνια πριν).( Η διαδικασία πρόσληψης γίνεται μέσω του ΟΑΕΔ, μέσων μορίων ανάλογα τα κριτήρια που έχει θέσει ο οργανισμός).
Είναι πράγματα και διαδικασίες που εσκεμμένα κάποιοι τα παραποιούν και τα παρουσιάζουν στο κόσμο όπως θέλουν.
Με μεγάλη χαρά και αυτή είναι η δουλειά μας να βοηθάμε τέτοιες οικογένειες, εφόσον τον οικονομικό πλαίσιο μας το επιτρέπει.

Η αλήθεια είναι μία, όποιος θέλει καταλάβει, καταλαβαίνει πλέον ποιος μιλάει με πράξεις, ποιος λειτουργεί έννομα και ποιος λέει την γνώμη του μόνο και μόνο για να δημιουργεί εντυπώσεις και να δημιουργήσει ένα μπέρδεμα για να καλύψει τις αδυναμίες του τις πολιτικές.

Στην συνέχεια έδωσε αναφορά για τα έργα στο δίκτυο της ύδρευσης.
Αναφορά έδωσε και ο Φιλίππου Ανδρέας για τα έργα στο νησί και τέλος τον λόγο πήρε η Βασσιλαρά Σέβα η οποία έδωσε αναφορά για τις εργασίες στο κτήριο της Αστυνομίας καθώς και την τεράστια συμβολή της δημάρχου για την εξασφάλιση του κονδυλίου και άλλα.

Τέλος η δήμαρχος ενημέρωσε για την παρουσία της στην Σύμη σχετικά με την πρόσφατη ημερίδα για την καθαρή ενέργεια, ουσιαστικά για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού της Σύμης στης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από την περιφέρεια, δήμαρχοι, ο υφυπουργός τουρισμού, βουλευτές της Δωδεκανήσου και άλλοι . Στην ημερίδα παρουσίασαν οι δήμαρχοι στον κόσμο τι γίνεται στους δήμους μας. Ήταν πάρα πολύ συγκινητικό διότι ανακαλύπτεις την αναγνωρισιμότητα και η εικόνα που έχουν για το νησί μας, μας θεωρούν πρωτοπόρους σε πολλά πράγματα αλλά και στο ενεργειακό. Εγώ στάθηκα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε . Συγκεκριμένα είπε στον υφυπουργό ότι ‘είναι αδιανόητο να λειτουργεί το έργο δύο χρόνια τώρα κανονικά και να μην μπορούμε εμείς να έχουμε ρεύμα στο νησί από τις ΑΠΕ, όταν γίνεται διακοπή, όταν δεν υπάρχει ενέργεια στο νησί για λόγους που δεν οφείλονται στο νησί. Είναι κάτι το οποίο έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να το λύσουμε, προσπαθώντας να μην έρθουμε σε ρήξη με κανέναν ή να βγούμε στην δημοσιότητα ώστε να τους εξαναγκάσουμε να το προχωρήσουν . Στην τελική, τίποτα δεν μας έχει χαριστεί, κάθε τι που κάναμε έχουμε παλέψει.

Ο κόσμος, οι κάτοικοι της Σύμης προσήλθαν και ακούσανε με ενθουσιασμό την ημερίδα που έγινε εκεί.  

Κατηγορίες:Τήλος