Δωδεκάνησα

Σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Ζημιές που ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ υπέστη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο πρόεδρος, κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, ενώ αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα, στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο λιμάνι της Ρόδου καθώς και στα έργα που εκτελούνται.
«Είναι γεγονός πως φέτος, περιμέναμε καλύτερη εξέλιξη στον τομέα της Κρουαζιέρας, καθώς μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, είχαμε κρατήσεις για προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου, περίπου 340 κρουαζιεροπλοίων (για το 2020).
Δυστυχώς, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού φτάσαμε να έχουμε 7 – 8 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων μέχρι σήμερα. Τελευταία, είχαμε μόλις τρεις κατάπλους–φυσικά με πολύ μειωμένο αριθμό επιβατών- ενώ υπήρξαν και ακυρώσεις.
Πιθανότατα να έχουμε ακόμη 3-4 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δυστυχώς, τίποτε δεν είναι σίγουρο καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ανάλογα με την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Κρουαζιέρα», τόνισε ο κ. Παπαοικονόμου.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ
ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
Αναφερόμενος στα έσοδα που είχε φέτος το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος υπογράμμισε τα εξής:
«Η οικονομική ζημιά που είχαμε φέτος ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
Σε συνδυασμό και με τα νησιά Σύμη & Καστελλόριζο που επίσης δέχονταν κρουαζιερόπλοια και ημερόπλοια προερχόμενα από την Τουρκία, πλησιάσαμε τα 4εκ. ευρώ στην μείωση των εσόδων. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα και είμαστε σε θέση να κάνουμε όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις που απαιτούνται στα λιμάνια ευθύνης μας.
Ευελπιστούμε το 2021, να αλλάξουν τα δεδομένα και να βελτιωθούν τα πράγματα για όλα τα νησιά αφού ο πελάτης της κρουαζιέρας, είναι πολύ καλός πελάτης».
Μιλώντας για το 2021 επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τα μηνύματα και το ενδιαφέρον από τις εταιρείες κρουαζιέρας, αφού τίποτε δεν είναι σίγουρο και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

ΤΑ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ
ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έργα που εκτελεί ή σχεδιάζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος τόνισε: «Το βασικό έργο που είναι ο ξύλινος πεζόδρομος, προχωράει κανονικά. Η προθεσμία αποπεράτωσης του έργου είναι 5 Φεβρουαρίου 2021 κι εκτιμούμε πως ίσως να καταφέρει να το παραδώσει νωρίτερα.
Παράλληλα, εμείς προχωράμε στην οριστικοποίηση του υπόλοιπου μέρους του έργου που είναι από την οδό Καναδά έως το τουριστικό λιμάνι και μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση της Θαλασσινής Πύλης.
Αυτό θα γίνει επειδή η περιοχή αυτή, βρίσκεται εκτός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και χρειάστηκε η υπογραφή με τον Δήμο Ρόδου για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 750.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα άλλα έργα, ως προς την λειτουργία του λιμένα, καταρτίσαμε το ενδιάμεσο ειδικό σχέδιο διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων στην κρουαζιέρα, το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και βρισκόμαστε στην τελική φάση του σχεδίου».

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ
ΤΩΝ ΦΑΝΩΝ
Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη για το ‘ταλαιπωρημένο’ λιμενικό καταφύγιο στις Φάνες, ο κ. Παπαοικονόμου είπε ότι δεν έχει σταματήσει. «Εξετάζουμε την πρόταση που έκανε ο μελετητής για το αν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ή όχι. Υπήρξε μία δεύτερη πρόταση ανεπίσημη την οποία θα εξετάσουμε.
Πιθανότατα θα προχωρήσουμε με τον πρώτο μελετητή και θα περιμένουμε την έγκρισή της. Δυστυχώς για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, το συγκεκριμένο λιμανάκι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα διότι αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε συνεχώς χρήματα για να το καθαρίσουμε από τα φύκια και την άμμο –χωρίς όμως να δίνεται οριστική λύση».

Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη που έχει να κάνει με την διάβρωση των ακτών (για την περιοχή της Κρεμαστής και όχι για ολόκληρο το νησί της Ρόδου) για 2,5χλμ μήκος ο κ. Παπαοικονόμου δήλωσε: «Επειδή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου δεν είναι αρμόδιο για την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου αφού δεν υπάρχουν εκεί λιμενικές εγκαταστάσεις, έπρεπε να το αναλάβουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.
Η μελέτη, έχει ήδη διαβιβαστεί στα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πιστεύω ότι είναι σε καλό δρόμο και θα προχωρήσει».
Πάντως, αποκάλυψε πως όσον αφορά τις άλλες περιοχές πάνω στο νησί της Ρόδου, σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην ΠΝΑι προτάθηκε από τον ίδιο, να ενταχθεί στο Πακέτο Ανάκαμψης το έργο της διάβρωσης των ακτών από την Ρόδο έως την Κάμειρο. «Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος, είναι σύμφωνοι με το έργο. Από εκεί και πέρα, θα δούμε εάν θα είναι επιλέξιμο αυτό το έργο ή όχι. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό άνω των 40εκ. ευρώ» ανέφερε.
Τέλος, σχετικά με το καρνάγιο, ο κ. Παπαοικονόμου είπε ότι αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης στο προσεχές διάστημα.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα