Τήλος

Δ.Σ. Δήμου Τήλου της 27ης Οκτωβρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση(23/10/20) του Προέδρου του Δ.Σ. Δήμου Τήλου , Σακελλάρη Κυριάκου, η συνεδρίαση στις 27/10 με τα παρακάτω θέματα:

1ο Εξουσιοδότηση ατόμου για την για Εκπροσώπηση του Δήμου Τήλου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.

Τον λόγο πήρε η Δήμαρχος η οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίος πρέπει να εξουσιοδοτηθεί ένας πολιτικός μηχανικός για να εκπροσωπήσει τον Δήμο μας στις 2 Νοεμβρίου. Η πρόταση είναι να εκπροσωπηθεί ο Δήμος μας από τον κ. Τσαγγαρινό Ιωάννη.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

2ο Τροποποίηση Συστατικής Πράξης Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία »Σχολική Επιτροπή Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Δήμου Τήλου»

Τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τήλου κ. Κοντός Στάθης ο οποίος ενημέρωσε ότι άλλαξε η διαδικασία και ότι μέσα στην επιτροπή πια θα είναι δύο μέλη του ΔΣ.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

3ο Έγκριση Έκθεσης Γ’ Τριμήνου του έτους 2020 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. (ΑΟΕ 107/2020)

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

4ο Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

5ο Καθορισμός ΚΑΕ Π/Υ οικονομικού έτους 2020 για έκδοση χρηματικού εντάλματος Προπληρωμής

Έπειτα από την επεξήγηση της κας Παρτσαλίδου, πρόκειται για εισήγηση/αίτημα του 2018 για επέκταση του δικτύου δημοτικού φωτισμού.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

Έπειτα τον λόγο πήρε η Δήμαρχος Μαρία Καμμά-Αλειφέρη η οποία ενημέρωσε ότι την Πέμπτη(29/10) θα επισκεφτεί το νησί μας αντιπροσωπία του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο Γιαννηκουρής Αντώνης με τον Γιώργο Σάββενα, προκειμένου να κάνουν μία συνάντηση με τον δήμο, ώστε να βοηθήσουν επιστημονικά/επαγγελματικά τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες. Συμπλήρωσε ότι »είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που ξεκινάει αυτή η προσπάθεια από την Δωδεκάνησο και μάλιστα τον συμπατριώτη μας τον Γιώργο Σάββενα και ξεκινάει στο νησί μας». Το πρόγραμμα δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Θα γίνει ΔΣ μαζί τους. Συνέχισε : Θα γίνει συνάντηση με τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου, προκειμένου να δουν και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και που βρισκόμαστε με τις προσκλήσεις του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών , που δυστυχώς πρέπει να σας ενημερώσω ότι σαν Δήμος εμείς και πολλοί άλλοι στην Ελλάδα μεγάλοι και μικροί δεν έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν αίτημα σε αυτές τις προσκλήσεις διότι δεν έχουν τεχνική επάρκεια, ούτε υπηρεσίες. Το μόνο θετικό είναι ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε με επιτυχία χάρη στους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου, το γενικό πολεοδομικό(οριοθετήσεις των οικισμών κ.α.). Έχουμε πάρα πολύ μεγάλες ωφέλειες από αυτήν την συνεργασία με το ΤΕ καθώς αμφότεροι έχουν πολύ όρεξη για δουλειά και για το αναπτυξιακό το οποίο έχει πολύ ωραία αποτελέσματα για το νησί μας.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Φιλίππου ο οποίος ενημέρωσε για τις εργασίες που γίνονται εξωτερικά στο νησί ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την κακοκαιρία τον χειμών (καθαρισμός ρεμάτων κ.α.) ενώ σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας από τους δημότες, ώστε να είναι προσεκτικοί και να μην ρίχνουν μπάζα και κλαδιά εντός αυτών προς αποφυγή των διάφορων συνεπειών. Τα έργα στο μικρό χωριό έχουν ξεκινήσει καθώς η ανάδοχη εταιρία είναι πάνω στο νησί. Ενώ ενημέρωσε και για τις εργασίες στα υπόλοιπα έργα που γίνονται.

Έπειτα τον λόγο πήρε η Δήμαρχος η οποία ενημέρωσε για τα έργα στην αστυνομία. Είπε : ΄΄Σήμερα ήρθε ο μηχανικός για το κτήριο της αστυνομίας. Να πούμε για το κτήριο αυτό, το έργο, για να μαθαίνετε, δεν είναι απο κανένα υπουργείο. Είναι μία προσπάθεια, η οποία έρχεται από την υπηρεσία νεοτέρων μνημείων, δυστυχώς τα χρήματυα δεν είναι πολλά. Προσπαθεί ουσιαστικά με έργα απευθείας ανάθεσης, μικρά μικρά κονδύλια δηλαδή τον χρόνο. Οι εργασίες ξεκινάνε από το εσωτερικό. Έχουν κάνει οι δικοί μας οι συνεργάτες του Δήμου, η Σέβα η Βασιλαρά και ο Γιάννης ο Καμμάς τις μετρήσεις, έχουν ετοιμάσει το σχέδιο. Έχει αναδειχθεί και ο ανάδοχος του έργου. Θα ξεκινήσει τώρα η πρώτη φάση του έργου και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες΄΄. Πρόσθεσε δε, ότι οι μελέτη για την τοποθέτηση προστατευτικών μπάρων στο δρόμο από πλάκα προς Άγιο Παντελεήμονα είναι έτοιμη εδώ και καιρό.

Σε ερώτηση του Μάνου Χατζηφούντα σχετικά με τον δρόμο προς Μικρό Χωριό, αν έχει ρεύμα νερό, απάντησε ο Ανδρέας Φιλίππου ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που φτιάχνεται ο δρόμος όχι γιατί ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν χαμηλός, αλλά υπάρχει η υπόσχεση ότι στο επόμενο πρόγραμμα θα προχωρήσουν σε αυτές τις υποδομές.

Τον λόγο επί του θέματος πήρε ο Σπύρος Αλιφέρης ο οποίος σημείωσε ότι οι συνεργάτες του Δήμου(Τσαγγαρινός και Βασιλαρά) έχουν αναλάβει να κάνουν μελέτη για το αν θα χρειαστεί να επέμβουν αργότερα στον δρόμο ή όχι σχετικά με την ύδρευση, σε περίπτωση που επαρκεί το απόθεμα του δήμου, να τοποθετηθεί πρίν την ασφαλτόστρωση του ώστε να μην χρειαστεί να σπάσουν μετά τον δρόμο. Το θέμα των υποδομών ιδιαίτερα για το Μικρό Χωριό δεν είναι απλή υπόθεση πρόσθεσε ο Χριστοφής Ηλίας. Πρόσθεσε η Δήμαρχος ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για την χώρα μας, εν μέσω κρίσης και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Επομένως θα πρέπει να είμαστε και εμείς συμμαζευμένοι και να μην ζητάμε πράγματα τρελά. Η αρχή έγινε και αυτό έχει σημασία.

Συμπλήρωσε ότι : θα πρέπει να πούμε και αυτό, ότι όπως και ο Άγιος Παντελεήμονας τόσα χρόνια γκρεμιζόταν και ξαφνηκά βρεθήκαν κάποιοι να πουν ότι εάν δεν ήταν ο Μητροπολίτης ή η Μητρόπολη να πει ότι η Μητρόπολη το έκανε το έργο, και κανένας Τηλιακός δεν βγήκε να πει ότι εάν δεν ήταν ο Γιώργος ο Χατζημάρκος να πει, όπως και το μουσείο, όπου ακόμα και τώρα ξεκαθαρίζοντας το αρχείο του Δήμου βρήκαμε επιστολή του 1982 που έγινε αίτημα από τον Δήμο Μεγάλου Χωριού Τήλου για το αρχαιολογικό μουσείο που χανόταν ο χώρος της παραχωρήσεως και βγήκε η Μελίνα Μερκούρη και απάντησε ότι δεν υπάρχουν διαπιστώσεις θα πρέπει επιτέλους να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους, ότι βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις να κινηγήσουν τα έργα για τον τόπο. Επιτέλους δεν είναι ντροπή να το πούμε και να κατονομάσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Επιπλέον δεν μπορούμε να λέμε τώρα και να κατηγορούμε για τον δρόμο του Αγίου Παντελεήμονα ή για την ίδια την μονή ή για τον δρόμο του Μικρού Χωριού και να τους βάζουμε το χέρι στον λαιμό από την στιγμή που ο κόσμος υποφέρει από τον κορονοϊό.

Η Δήμαρχος στην συνέχεια άνοιξε το θέμα του περιστατικού του λεωφορείου. Τον λόγο πήρε ο Αλιφέρης Σπύρος, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται περί ατυχήματος. Επισήμανε ότι υπάρχει σύμβαση με συγκεκριμένο συνεργείο όπου κάθε χρόνο περνάνε από έλεγχο τα οχήματα και αλλάζει ότι είναι απαραίτητο, ότι χρειάζεται δηλαδή για να είναι αξιόπιστα.(60-70 χιλιάδες ευρώ ετησίως). Ο κ Χατζηφούντας Μάνος ζήτησε διευκρίνηση για το περιστατικό. Για να απαντήσει ο Αλιφέρης Σπύρος ότι : Ξεκίνησε το λεωφορείο απο τα Λιβάδια, ο οδηγός εντόπισε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην πίσω ρόδα και αφού ήταν κενό επιβατών θεώρησε σκόπημο να συνεχίσει την πορεία του και να φτάσει στον γκαράζ του Δήμου.
Καλώς ή κακώς συνέχισε τον δρόμο του με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το όχημα.
Σε ερώτηση του Μάνου Χατζηφούντα : αν σας φαίνεται αυτό λογικό, ο Αλιφέρης απάντησε : Το λεωφορείο ήταν κενό επιβατών και θεωρήθηκε σκόπιμο, όποια παρέμβαση γίνει στο συνεργείο και όχι κάτω στο λιμάνι. Στην προσπάθεια λοιπόν να φτάσει στο συνεργείο, κενό επιβατών και σε συνεννόηση με το συνεργείο έμεινε στον δρόμο και πήγαμε και το πήραμε. Που είναι το ατύχημα και που σφάλμα που λέτε. Κλείνοντας ο Αλιφέρης επισήμανε ότι δεν υπήρξε κανένα ατύχημα και κανένας άνθρωπος δεν κινδύνεψε.

Κατηγορίες:Τήλος