Δωδεκάνησα

Αύριο θα απολογηθεί ο Σύρος διακινητής–Tο θύμα διέμενε στα Σφαγεία και δούλευε για κύκλωμα δουλεμπόρων στην Τουρκία!!

Ποινικές διώξεις για πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος, για μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου και για παράνομη είσοδο στην χώρα, άσκησε χθες η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, εις βάρος του 21χρονου Σύρου διακινητή μεταναστών που συνελήφθη μετά από έρευνα μεταξύ των διασωθέντων του μοιραίου ναυαγίου στις Κάτω Πέτρες την 23η Νοεμβρίου 2020.
Πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου 2020 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την ύπαρξη ημιβυθισμένου σκάφους στην ως άνω θαλάσσια περιοχή και για την ύπαρξη σορού.
Άμεσα αναχώρησαν στελέχη του λιμενικού στην περιοχή, ενώ παράλληλα απέπλευσαν δύο σκάφη για διενέργεια ερευνών από θαλάσσης προς εντοπισμο τυχόν κινδυνευόντων ανθρώπων.
Με την άφιξη των στελεχών του λιμεναρχείου, εντοπίστηκε ημιβυθισμένο ένα θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος, ονόματι «CEMRE-Β», καθώς και μία σορός ανδρός αγνώστων στοιχείων η οποία είχε παρασυρθεί σε απόκρυμνη βραχώδη παραλία.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή στελεχών ΕΛ.ΑΣ. από τις οποίες εντοπίστηκαν συνολικά 13 παράτυπα εισελθόντες στη χώρα αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε περίφρακτο χώρο εντός του λιμένα Ακαντιάς Ρόδου προκειμένου υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.
Από τις διενεργηθείσες έρευνες από θαλάσσης που πραγματοποιήθηκαν από πλωτά μέσα Κ.Λ. Ρόδου με την συνδρομή επαγγελματία δύτη, δεν ανευρέθησαν επιπλέον άτομα ή σοροί.
Το σκάφος, ρυμουλκήθηκε και ανελκύστηκε στην ξηρά με την συνδρομή του σκάφους «ΓΙΑΣΜΙΝ» και κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς μεταναστών ενώ παράλληλα ορίστηκε φύλακας – μεσεγγυούχος για την φύλαξή του.
Η ανευρεθείσα σορός περισυλλέχθηκε και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Κατόπιν λήψεως αποτυπωμάτων και ελέγχου που διενεργήθηκε από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Ρόδου διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει σε προσεσημασμένο υπήκοο Συρίας ηλικίας 22 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θύμα του ναυαγίου διέμενε στην άτυπη δομή μεταναστών στα Σφαγεία και δούλευε για κύκλωμα δουλεμπόρων στην Τουρκία!!
Από μαρτυρικές καταθέσεις των μεταναστών αναγνωρίστηκε ανάμεσά τους ο κατηγορούμενος, ως ο κυβερνήτης του σκάφους μεταφοράς τους από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Ρόδο και ακολούθως συνελήφθη. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του, ενώ αναγνώρισε το νεκρό επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το άτομο που τους περίμενε στο σημείο αποβίβασης.
Στο συγκεκριμένο άτομο επρόκειτο, όπως είπε, να παραδώσει το σκάφος προκειμένου να το επιστρέφει στην Τουρκία.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρίσταται η δικηγόρος κ. Ειρήνη Χωνιανάκη.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα, Ελλάδα