Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Σταδιακή η επιστροφή στα γήπεδα;

Συγκεκριμένο πλάνο σταδιακής επιστροφής στους αγωνιστικούς χώρους, όσον αφορά όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, επεξεργάζεται η Ελληνική Πολιτεία, η οποία βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την ΕΠΟ προκειμένου να βρεθεί η σωστή φόρμουλα που θα παρέχει και την απαιτούμενη ασφάλεια.

Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες (σχετικά με μια άμεση επανέναρξη από τις πρώτες ημέρες του 2021), κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν ισχύει, καθώς η Ομοσπονδία ακολουθεί απαρέγκλιτα τις προσταγές της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Πολιτείας και δεν πρόκειται να κάνει κάτι από μόνη της.

Η εισήγηση λοιπόν της ΓΓΑ, η οποία φυσικά έγινε αποδεκτή από την Ελληνική Ομοσπονδία, περιλαμβάνει το ενδεχόμενο επιστροφής αρχικά μόνο της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας και των Γυναικείων πρωταθλημάτων (που είναι Εθνικές Κατηγορίες) και από εκεί και πέρα, υπό σοβαρές προϋποθέσεις και των υπολοίπων τοπικών κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση, αυτές θα πάνε αρκετά μετά τις 10 Ιανουαρίου και χωρίς μάλιστα να θεωρείται κάτι δεδομένο, διότι πολύ απλά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επόμενο διάστημα.

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού είναι φανερό πως βρίσκεται βαθιά …ριζωμένος στην καθημερινότητα μας και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση με δύσκολο τέλος. Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία μάλιστα έχει αναλυθεί ενδελεχώς μεταξύ των στελεχών της Πολιτείας και της ΕΠΟ, αν όλα πάνε καλά, είναι πιθανό στις 10 Ιανουαρίου να επιστρέψουν στις προπονήσεις, οι ομάδες της Γ’ Εθνικής και αυτές των γυναικείων πρωταθλημάτων και από εκεί και πέρα (με την ευχή ότι δεν θα …στραβώσει κάτι), να μπουν αργότερα στην ίδια διαδικασία και οι ομάδες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Αυτό, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων όπως αντιλαμβάνεται κανείς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων.

Τα τεστ θεωρούνται απαραίτητα
Μιλώντας για επιστροφή στις προπονήσεις όσον αφορά τη Γ’ Εθνική και τις γυναικείες κατηγορίες, θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί μοριακό τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα. Η Γενική Γραμματεία έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν τα τεστ αυτά από τις Περιφέρειες, τους Δήμους σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Να είναι στην ουσία κάτι σαν μια «επιχορήγηση» του κράτους προς τις ομάδες των συγκεκριμένων κατηγοριών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό βάρος.

Από εκεί και πέρα, το πρωτόκολλο αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τοπικές κατηγορίες. Κα παρά το ότι κάποιοι παράγοντες έχουν εκφράσει την άποψη ότι χωρίς τεστ δεν μπορούν να εκκινήσουν τα τοπικά, ίσως τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια που να δίνουν τη δυνατότητα και με άλλα πρωτόκολλα (χωρίς τεστ δηλαδή), οι ομάδες να είναι εφικτό να επιστρέψουν στα γήπεδα. Αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα, καθώς θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Πιέζει ο χρόνος, δυσκολεύουν τα πράγματα…
Το σίγουρο λοιπόν ότι δεν πρόκειται να «ανοίξει» κάτι μαζικά αλλά σταδιακά. Σιγά σιγά και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη. Οι ομάδες των τοπικών κατηγοριών, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να περιμένουν ίσως αρκετά ακόμα για να μπορέσουν να μπουν σε διαδικασία ομαδικών προπονήσεων. Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η …βαλίτσα κινδυνεύει να πάει αρκετά πιο πίσω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η πολυτέλεια του χρόνου.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν και οι δουλειές (καλώς εχόντων των πραγμάτων), οπότε όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές θα θέσουν άλλες προτεραιότητες στην καθημερινότητα τους και όχι το ποδόσφαιρο (είναι απολύτως λογικό). Η ολοκλήρωση λοιπόν, των φετινών πρωταθλημάτων μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι και ίσως τελικά και να μην επιτευχθεί, όσο και αν αυτό είναι στενάχωρο για τους περισσότερους. Δυστυχώς οι συνθήκες όχι απλά είναι «ειδικές» αλλά πραγματικά «ακατάλληλες»…

Κατηγορίες:Αθλητικά