Covid-19

Αρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ρόδο

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στη Ρόδο, όπου χθες εμβολιάστηκαν οι πρώτοι γιατροί και υγειονομικοί.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 8 το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι ενώ εμβολιάστηκαν την πρώτη ημέρα, 110 άτομα (συνολικά) χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα.

Η πρώτη που εμβολιάστηκε ήταν η προϊσταμένη της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ρόδου κ. Αναστασία Τζιανοπούλου και ακολούθησαν οι γιατροί κ. Τσαμπίκος Γιακουμάκης (καρδιολόγος), κα Μαρία Σταμπούρη (παθολόγος).

Επίσης εμβολιάστηκαν ο κ. Στέλιος Καραταπάνης (Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας), ο διοικητής του Γ.Ν.Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο κ. Γιώργος Τριάντος, ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος και ο κ. Σάββας Καλαθενός.

Τα 437 εμβόλια της Pfizer έφθασαν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 στη Ρόδο (μόνο για το νησί) και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εμβολιαστούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Νοσοκομείου, οι γιατροί, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο ΕΚΑΒ, στα Κέντρα Υγείας, στον ΟΚΑΝΑ και οι υγειονομικοί υπάλληλοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εμβολιασμοί γίνονται σε δύο κέντρα που λειτουργούν στο γραφείο Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Ρόδου.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από χτες, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και σε 13 επιπλέον μεγάλα νησιά, όπου θα μεταφερθούν εμβόλια μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στα Δωδεκάνησα, εμβόλια διανεμήθηκαν στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Λέρο και στην Κάρπαθο. Το Καστελλόριζο συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό προς τα τέλη Ιανουαρίου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, ο διοικητής κ. Γρηγόρης Ρουμάνης προέβη στις εξής δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Η διαδικασία ξεκίνησε στο Γ.Ν.Ρόδου στις 8 το πρωί με μία συνεχόμενη ροή υγειονομικού προσωπικού που συμμετέχει και η διαδικασία κυλάει ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η οργάνωση είναι επίσης πολύ ικανοποιητική σε όλα τα επίπεδα. Εμείς, προτρέπουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν και να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό. Όσοι εμβολιάστηκαν θα λάβουν την δεύτερη δόση σε 20 ημέρες και όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα πάρουν την θέση τους στις λίστες».

Ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών, λέγοντας:

«Είναι μια σημαντική μέρα για τη Ρόδο. Καθυστερήσαμε λίγο αλλά τουλάχιστον ξεκινήσαμε κι εδώ. Το εμβόλιο είναι η μόνη ελπίδα που είχαμε για να τελειώσει αυτή η κόλαση που ζούμε εδώ κι ένα χρόνο. Όπως είπε και ο διοικητής, δεν υπάρχουν προβλήματα. Ξεκίνησαν να εμβολιάζονται όσοι δήλωσαν (δεν είναι όλοι προς το παρόν). Η ‘ανοσία’ θα επιτευχθεί μετά από μία εβδομάδα από τον εμβολιασμό και με την δεύτερη δόση, επιτυγχάνεται το 95% που προσφέρει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ευχόμαστε να πάνε όλα πολύ καλά. Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας, στο επόμενο διάστημα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό (για τους άνω των 85 και θα κατεβαίνουμε σιγά σιγά) να μην φοβηθούν. Η ανοσία κρατάει τουλάχιστον έξι μήνες. Από εκεί και πέρα, οι μελέτες συνεχίζονται και θα δούμε εάν θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο ή όχι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλυφθεί η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς στη Ρόδο, πάμε καλά! Λίγη υπομονή μέχρι τον Μάρτιο για να κρατήσουμε την Ρόδο… πράσινη!».

Ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος τόνισε τα εξής:

«Η εμπειρία του εμβολίου είναι ασφαλής και καλό είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι μπορούν. Αυτό αφορά στην υγεία μας και στην ασφάλεια όλου του πληθυσμού. Ο κόσμος δεν πρέπει να ακούει τις συνωμοσιολογίες και όσα κυκλοφορούν.

»Επιπλέον, ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, θέλω να προτρέψω όλους τους εκλεγμένους να κάνουν το εμβόλιο. Ο λόγος είναι ότι τα εμβόλια υπάρχουν εδώ και χρόνια και έχουν σώσει την ανθρωπότητα από πλείστες όσες ασθένειες –μερικές εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια. Όλοι μας εμβολιαζόμαστε από μικρή ηλικία. Όσο για τις παρενέργειες, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Ακόμη και το πιο απλό παυσίπονο να πάρει κάποιος, έχει παρενέργειες. Θα σας δώσω τα ποσοστά: εάν δεν εμβολιαστούμε και εκτεθούμε στον κορωνοϊό είναι 50% το ποσοστό του κινδύνου. Οι παρενέργειες ένα τοις χιλίοις το ποσοστό του κινδύνου. Είναι στατιστικά και δεν χωρά συζήτηση. Όλα όσα διακινούνται είναι ανόητα διότι τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζουμε».

Ο Γ.ΤΡΙΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Έκκληση να προσέλθουν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν απηύθυνε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος:

«Πιστεύω πως το εμβόλιο πρέπει να το κάνουμε όλοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας που ζούμε. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και ασφαλής όπως όλοι οι εμβολιασμοί. Ελπίζουμε να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία και στην Ρόδο ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ανοσία», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με την λειτουργία των χειρουργείων στο Γ.Ν.Ρόδου, ο κ. Τριάντος δήλωσε:

«Στα χειρουργεία αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Αφενός επειδή έχουμε λιγότερους αναισθησιολόγους (είχαμε έξι χειρουργικές αίθουσες και έξι αναισθησιολόγους ενώ τώρα έχουμε τρεις, λειτουργεί μία αίθουσα την ημέρα) και αφετέρου, λόγω του κορωνοϊού έχουν μειωθεί όλα τα τακτικά χειρουργεία –όπως και σε όλα τα νοσοκομεία. Το γεγονός αυτό, μας προβληματίζει, διότι υπάρχουν ασθενείς με ομοιοπλασίες οι οποίοι πρέπει να χειρουργηθούν.

Πρέπει να μπούμε στο παλιό μας ωράριο και να ξαναβρούμε την λειτουργία μας, διότι αν συνεχιστεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε νοσοκομεία για Covid-19 με συνέπεια να παραγκωνίζονται –αναγκαστικά- άλλες παθήσεις και νόσοι που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Ελπίζουμε να φτάσουμε την αναγκαία ανοσία ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε σωστά και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες».

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Covid-19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s