Δωδεκάνησα

M. Kόνσολας: «Εισπράττω ένα τεράστιο κύμα αγάπης και εκτίμησης από τους πολίτες»

«Αυτό που εισέπραξα εγώ από τους Δωδεκανήσιους είναι ένα τεράστιο κύμα αγάπης και εκτίμησης. Έχω χτίσει μια ισχυρή και αληθινή σχέση με τους συμπολίτες μας στα Δωδεκάνησα, που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να κλονίσει».

Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σχολιάζοντας την μη συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης μιλάει για τον ανασχηματισμό και τα σενάρια εκλογών, για τις παρεμβάσεις που έκανε, όπως η μεγάλη μεταρρύθμιση αναβαθμίζοντας τις ΑΣΤΕ, με ένα νέο πρόγραμμα σπουδών και με τετραετή κύκλο σπουδών, που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους της ΑΣΤΕΡ να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, για τον εμβολιασμό των κατοίκων στα μικρά νησιά, για τις απειλές που δέχονται από τουρκικά σκάφη οι ψαράδες της Καλύμνου, ζητώντας να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής στην περιοχή αλλά και για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τον οποίο αναφέρει πως «καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ποτέ να συζητήσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κάτι που επανέλαβε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός».

• Κύριε Κόνσολα, οι Δωδεκανήσιοι άκουσαν με δυσαρέσκεια την απομάκρυνσή σας από το νέο κυβερνητικό σχήμα. Θα ήθελα ωστόσο να σας ζητήσω να μας καταθέσετε την εμπειρία σας στο νευραλγικό υπουργείο Τουρισμού όπου διατελέσατε υφυπουργός.

Αυτό που εισέπραξα εγώ από τους Δωδεκανήσιους είναι ένα τεράστιο κύμα αγάπης και εκτίμησης. Έχω χτίσει μια ισχυρή και αληθινή σχέση με τους συμπολίτες μας στα Δωδεκάνησα, που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να κλονίσει.

Ο πρωθυπουργός μού έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στο Υπουργείο Τουρισμού σε μια δύσκολη συγκυρία. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του. Συνέδεσα τη θητεία μου με ένα σημαντικό έργο, ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό και παρέδωσα δύο νομοσχέδια για την τουριστική εκπαίδευση και την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Τα δύο αυτά νομοσχέδια έχουν πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Έχω πει ότι η μόνη αίσθηση μονιμότητας που υπάρχει στο μυαλό μου είναι η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους πολίτες.

• Είστε ο πρώτος τη τάξει βουλευτής της Δωδεκανήσου. Πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών αν δεν έχει κανείς υπουργικό θώκο;

Κυρία Ντόκου, όποιος ‘αγοράζει’ την εμπιστοσύνη με καρέκλες, αξιώματα ή με άλλου είδους μεθοδεύσεις πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι η εμπιστοσύνη αυτή γρήγορα χάνεται και δεν έχει καμία αξία. Την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου την κερδίζω καθημερινά, εδώ και χρόνια. Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από την αλήθεια, την ανθρωπιά και τον καθημερινό αγώνα για τα προβλήματα των πολιτών και της Δωδεκανήσου.

• Προωθήσατε μια μεγάλη μεταρρύθμιση αναβαθμίζοντας τις ΑΣΤΕ, με ένα νέο πρόγραμμα σπουδών και με τετραετή κύκλο σπουδών, που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους της ΑΣΤΕΡ να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Είστε ικανοποιημένος;

Είναι το πιο αποφασιστικό βήμα που έχει γίνει ποτέ για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ. Η ΚΥΑ που υπογράψαμε μαζί με την υπουργό Παιδείας, κα. Νίκη Κεραμέως θεσπίζει ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, με το οποίο εισάγονται 28 νέα επιστημονικά πεδία για τον τουρισμό. Η χρήση Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας, το Ψηφιακό Marketing, οι ξένες γλώσσες, η Οργανωσιακή Ψυχολογία, η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, η Διαπολιτισμική Επικοινωνία, το Marketing Τουριστικών Προορισμών, η Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στον Τουρισμό, η Διαχείριση Πόρων Ξενοδοχείων (Hospitality Resources and Revenue Management), είναι μερικά από τα νέα επιστημονικά πεδία που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών και καθιστούν τις ΑΣΤΕ πρότυπη δομή για την τουριστική εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο τετραετής κύκλος σπουδών αναβαθμίζει και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των σπουδαστών της και ανοίγει το δρόμο για την ακαδημαϊκή κινητικότητα των φοιτητών.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι στη Ρόδο ιδρύθηκε και λειτουργεί για πρώτη φορά Σχολή Ξεναγών με εθνική εμβέλεια και η Ρόδος μετατρέπεται σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα.

• Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Μάνου Κόνσολα;

Συνεχείς πρωτοβουλίες για τα νησιά μας και τους ανθρώπους. Γνωρίζω πολύ καλά σε ποιους οφείλω τα πάντα, είναι οι συμπολίτες μου στα Δωδεκάνησα, άνθρωποι καθαροί στη σκέψη και στην καρδιά. Όλοι αυτοί μου άνοιξαν την αγκαλιά τους, με έβαλαν στην καρδιά τους, με τίμησαν και με εμπιστεύτηκαν.

Έχω πολιτική σκέψη και συγκρότηση, ιδέες και προτάσεις για να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, νησιωτική πολιτική.

Συνεχίζω με την ίδια και μεγαλύτερη δύναμη, γιατί τη δύναμη αυτή μου τη δίνουν οι πολίτες.

• Πρόσφατα αναλάβατε μια σημαντική πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό των κατοίκων στα μικρά νησιά. Η πρωτοβουλία αυτή κερδίζει έδαφος, πήρε μεγάλη δημοσιότητα.

Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των κατοίκων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου στον τόπο διαμονής τους, είναι μονόδρομος. Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρότασή μου αυτή έχει τη στήριξη όλων των φορέων, αλλά και ναυτιλιακών εταιρειών που προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν το υγειονομικό προσωπικό και την αναγκαία υποδομή στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Είμαι βέβαιος ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

• Αναδείξατε το θέμα των απειλών που δέχονται από τουρκικά σκάφη οι ψαράδες της Καλύμνου, ζητώντας να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής στην περιοχή. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πιστεύετε ότι μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο;

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τους πολίτες της, τους ψαράδες της Καλύμνου. Κανείς δεν θα καταφέρει να τους διώξει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να τους τρομοκρατήσει.

Από εκεί και πέρα, τον διάλογο δεν μπορεί να τον αρνείται κανείς στις διεθνείς σχέσεις. Το πλαίσιο, όμως, του διαλόγου είναι ξεκάθαρο, αφορά μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ποτέ να συζητήσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κάτι που επανέλαβε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός.

• Πολλοί συνέδεσαν τον ανασχηματισμό με το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές. Θα μπορούσε να γίνει αυτό σύντομα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και μόλις τώρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια των εκλογών, τονίζοντας ότι πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή τους πολίτες απασχολούν δύο κυρίως πράγματα: α) η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του εμβολιασμού, που είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα και β) η επιστροφή στην ανάπτυξη, η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πρέπει να μείνουν όρθιοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

• Κατά την εκτίμησή σας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πετύχει τους αρχικούς της στόχους μέχρι τώρα που έκλεισε πάνω από ένα χρόνο διακυβέρνησης και μάλιστα, έχοντας αυτοδυναμία;

Η κυβέρνηση είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπη στην αρχή της θητείας της με την απροκάλυπτη επιθετικότητα της Τουρκίας, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αλλά και με την πανδημία που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, παγώνοντας κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Όλες, όμως, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Οι Έλληνες πολίτες δοκίμασαν και πλήρωσαν τις συνέπειες του λαϊκισμού και έχουν αποκτήσει πλέον ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας. Κρίνουν αυστηρά και δίκαια και κυρίως συγκρίνουν.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s