Δωδεκάνησα

Φυλάκιση 5 ετών σε Τούρκο που μετέφερε μετανάστες στη Σύμη

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και ενός μηνός καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, 24χρονος Τούρκος κυβερνήτης σκάφους με το οποίο στις 29 Αυγούστου 2020 μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας συνολικά δέκα αλλοδαπούς Συριακής καταγωγής.

Η ποινή αυτή επιβλήθηκε στον αλλοδαπό μετά από ποινική διαπραγμάτευση που έκανε διά του συνηγόρου του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη και η οποία επικυρώθηκε χθες από το δικαστήριο.

Για τον αλλοδαπό όλα ξεκίνησαν όταν τα ξημερώματα της 29ης Αυγούστου 2020, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιούσε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας, εντόπισε προσαραγμένο ταχύπλοο σκάφος λευκού χρώματος με όνομα “LASARU” από το οποίο είχαν αποβιβαστεί οι δέκα Σύριοι.

Σύμφωνα με την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Μαρμαρίς της Τουρκίας και είχαν πληρώσει για αυτό το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ έκαστος.
Παρά τις ενέργειες που έγιναν από τους λιμενικούς ο κυβερνήτης του σκάφους δεν εντοπίστηκε παρά μόνο στις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνελήφθη ο 24χρονος Τούρκος.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε στην ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 24χρονος απολογούμενος αποδέχτηκε την πράξη του την οποία, όπως είπε, την έκανε για να μαζέψει χρήματα και να φύγει – όχι στην Ελλάδα- μακριά από την Τουρκία.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας ο 24χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα