Covid-19

Ισραήλ – εμβόλια: Εντυπωσιακά αποτελέσματα με μείωση 53% στα κρούσματα

Το ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμών του Ισραήλ αποτελεί και τη μεγαλύτερη έρευνα σε πραγματικές συνθήκες για το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19. 

Μείωση 53% στα νέα κρούσματα και 31% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, καταγράφουν τα δεδομένα από την πρώτη ομάδα που εμβολιάστηκε πλήρως στο Ισραήλ, για την περίοδο από τα μέσα Ιανουαρίου ως τις 6 Φεβρουαρίου. Στοιχεία που στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση πάνω από τους μισούς Ισραηλινούς που πληρούν τις προϋποθέσεις– περίπου 3,5 εκατομμύρια- με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση στις νοσήσεις.

Το ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμών του Ισραήλ αποτελεί και τη μεγαλύτερη έρευνα σε πραγματικές συνθήκες για το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19. Τα αποτελέσματα αφήνουν υποσχέσεις, όπως αποκαλύπτει στο Reuters ο Εράν Σίγκαλ, επιστήμονας δεδομένων στο Ινστιτούτο Βάισμαν του Ισραήλ.

Την ίδια περίοδο, μεταξύ των κάτω των 60 που εμβολιάστηκαν αργότερα, οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 20%, ωστόσο οι νοσηλείες και η σοβαρή νόσηση αυξήθηκαν κατά 15% και 29% αντιστοίχως.

Σε άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο φιλοξενεί συνεντεύξεις από κορυφαίους επιστήμονες εντός κι εκτός Ισραήλ, διοικητές νοσοκομείων και δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους υγείας στη χώρα αναφορικά με το τι δείχνουν τα νέα δεδομένα από το πιο αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα στον κόσμο.

Η εμβολιαστική εκστρατεία έχει προσφέρει μια βάση δεδομένων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έξω από ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, και αναφορικά με το σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν οι χώρες στον ποθητό αλλά φευγαλέο στόχο της ανοσίας της αγέλης

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά σε δύο εβδομάδες, καθώς ερευνητικές ομάδες αναλύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε νεότερες ηλικιακά ομάδες Ισραηλινών, καθώς και σε στοχευμένους πληθυσμούς όπως οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς και οι έγκυες, σε μια βάση ασθενών τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των κλινικών μελετών.

Η Pfizer παρακολουθεί την εμβολιαστική εκστρατεία του Ισραήλ σε εβδομαδιαία βάση για ευρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο.

Ως μια μικρή χώρα με καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προηγμένες δυνατότητες αναφορικά με τα δεδομένα και ταχύ εμβολιαστικό πρόγραμμα, το Ισραήλ πρόσφερε στη Pfizer μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει την επίδραση του εμβολίου της σε πραγματικές συνθήκες.

Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει ότι παραμένει «δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος στο οποίο μπορεί να αρχίσει να φαίνεται η προστασία της αγέλης» λόγων των πολλών μεταβλητών που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και του αριθμού νέων λοιμώξεων που προκαλεί κάθε νέο κρούσμα, γνωστού ως ρυθμού αναπαραγωγής.

Ακόμα και το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας, έχει χαμηλώσει τον πήχη τον προσδοκιών για γρήγορη έξοδο από την πανδημία, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

Το Ισραήλ παλεύει να περιορίσει, με ένα τρίτο εθνικό lockdown, τη μετάδοση του ιού που αποδίδεται στην ταχέως μεταδιδόμενη βρετανική μετάλλαξη. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και κατά αυτής της μετάλλαξης.

«Μέχρι στιγμής έχουμε βρει την ίδια αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% – 95% και κατά του βρετανικού στελέχους», λέει Χεζί Λεβί, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ.

«Ακόμα είναι αρκετά νωρίς, γιατί μόλις ολοκληρώσαμε την πρώτη εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση», λέει, προσθέτοντας: «Είναι ακόμα νωρίς να πούμε το οτιδήποτε για την νοτιοαφρικανική παραλλαγή».
 

Καταγραφή κάθε λεπτομέρειας

Το Ισραήλ άρχισε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα μετά τις 19 Δεκεμβρίου –μια μέρα μετά τη Χανουκά– αφού πλήρωσε αυξημένη τιμή για προμήθεια του εμβολίου.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, εντοπίστηκε η πιο μολυσματική βρετανική μετάλλαξη σε τέσσερις ανθρώπους. Ενώ το εμβόλιο αποτρέπει τη νόσο στους ηλικιωμένους, η μετάλλαξη συνιστά πλέον το 80% των νέων κρουσμάτων.

Το Ισραήλ, έχοντας εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στο εμβόλιο και τη νέα μετάλλαξη, άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο σε ανθρώπους άνω των 60 και σταδιακά άνοιξε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Κάθε λεπτομέρεια καταγράφονταν ψηφιακά, όπως το φιαλίδιο που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και αν ο εμβολιασμός έγινε στο αριστερό ή το δεξί χέρι.

Μια εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου –το σημείο στο οποίο αναμένεται να αρχίζει η πλήρης προστασία– καταγράφηκαν μόλις 254 μολύνσεις σε σύνολο 416.900 ανθρώπων, σύμφωνα με την Maccabi, κορυφαία πάροχο υγείας.

Η σύγκριση με μια ομάδα μη εμβολιασμένων φανέρωσε μια αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τάξης του 91%, είπε η Maccabi. Και 22 μέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, δεν καταγράφηκε καμιά λοίμωξη.

Ισραηλινοί ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τα εμβόλια και το lockdown ήταν εκείνα που μείωσαν τους εμβολιασμούς, βασιζόμενοι σε μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και lockdowns πριν τους εμβολιασμούς.

Οι συγκρίσεις πείθουν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα των εμβολιασμών, λέει ο Σίγκαλ του Ινστιτούτου Βάισμαν.

Μια πληρέστερη εικόνα θα έχουμε ακόμη και αυτή την εβδομάδα, καθώς το 80% των ηλικιωμένων θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή εν μέρει.

«Και περιμένουμε περαιτέρω μείωση στα συνολικά κρούσματα και στις περιπτώσεις σοβαρής νοσηρότητας», λέει ο Μπάλισερ, του παρόχου υγείας Clalit.
 

Εμβόλια και μετάδοση του ιού

Μπορεί να υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ότι οι εμβολιασμοί μειώνουν τη μετάδοση του ιού. Στο μεγαλύτερο διαγνωστικό κέντρο του Ισραήλ για COVID-19, το οποίο διευθύνει η MyHeritage, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια σημαντική μείωση του ιικού φορτίου των μολυσμένων με τον ιό μεταξύ των περισσότερο εμβολιασμένων ηλικιακών ομάδων.

Αυτό δείχνει ακόμα και αν οι εμβολιασμένοι μολύνονται, είναι λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλους, λέει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της MyHeritage Γιανίβ Έρλιχ.

«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι πιθανότατα σαφέστερα στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι αυτά τα εμβόλια θα μειώσουν την περαιτέρω μετάδοση», λέει ο Στέφαν Μπαράλ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.

AP Photo/Oded Balilty

Πηγή: Reuters

Κατηγορίες:Covid-19