Δωδεκάνησα

BofA: Στο 50% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός φέτος

Σημαντική θα είναι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με το 2020, καθώς οι αφίξεις αναμένεται να κινηθούν τουλάχιστον στο 50% των επιπέδων του 2019 (όταν είχαν ανέλθει στα 31,3 εκατ. άτομα), προβλέπει η Bank of America. Παρότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα κινηθεί και φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα από την ιστορική δυναμικότητά της, εντούτοις ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους στην κατηγορία EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) από την επανεκκίνηση του τουρισμού, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Οι διμερείς συμφωνίες για την υποδοχή εμβολιασμένων τουριστών (που ήδη έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σερβία) θα στηρίξουν τις τουριστικές εισπράξεις, τονίζει η BofA.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο από τις πέντε μετοχές τις οποίες επέλεξε η Bank of America για να «παίξει» το story της ανάκαμψης του τουρισμού (ανάμεσα στις τουλάχιστον 220 μετοχές που παρακολουθεί στην κατηγορία EEMEA) είναι ελληνικές. Συγκεκριμένα, οι Eurobank και Jumbo φιγουράρουν στην πεντάδα των top picks, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Emirates NBD (ΗΑΕ), Coca Cola Icecek (Τουρκία) και Alrosa (Ρωσία).

Ο τουρισμός φέτος

Όπως επισημαίνει η οικονομολόγος της Bank of America Κιάρα Αντζελόνι,  ο ελληνικός τουρισμός δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πανδημία, αφού οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 76,5% και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα σημείωσαν πτώση 72% (οι διανυκτερεύσεις από ξένους μειώθηκαν κατά 77,5% ενώ εκείνες από Έλληνες κατά 48,5%).

Φέτος, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να ωφεληθεί από την πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμού, το άνοιγμα της οικονομίας καθώς και από την επιστροφή των διασυνοριακών ταξιδιών. Βέβαια, η Αντζελόνι της BofA μιλά για μία σταδιακή ανάκαμψη.

Όπως εξηγεί, το 56,5% των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018/2019 ήταν από τις χώρες της Ε.Ε. «Με δεδομένο τον πιο αργό ρυθμό εμβολιασμών στην ηπειρωτική Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ), τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων από τις τουριστικές ροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται περιορισμένα σε αυτό το στάδιο», αναφέρει η οικονομολόγος. «Η πρόοδος των εμβολιασμών μέσα στη χώρα έχει επίσης σημασία, και ο στόχος της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έως τα τέλη του καλοκαιριού δείχνει μία σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες το β/γ τρίμηνο», προσθέτει.

Πηγή: moneyreview.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα, Ελλάδα