Τήλος

Η Ένωση Νέων Τήλου στον Άγιο Παντελεήμονα!

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη εθελοντική δράση από την Ένωση Νέων Τήλου. Αυτήν την φορά η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα καθαρίστηκε και συμμαζεύτηκε.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου, εμβληματικό μνημείο και ιερό προσκύνημα για τους απανταχού Τηλίους, είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και λατρευτικά μνημεία της Δωδεκανήσου. Η Μονή έχει εγερθεί στα τέλη περίπου του 15ου αιώνα, στην Απότομη πλαγιά του υψώματος Κρύαλλος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο 270 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων περίπου από το Μεγάλο ωριό Τήλου, με το οποίο την συνέδεε παλιό μονοπάτι, εν μέρει ακόμα σωζόμενο. Σήμερα, ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή με όποιον τρόπο επιθυμεί από τον δρόμο. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από πολυεπίπεδη εξωτερική αυλή με τρεχούμενο νερό, κατάφυτη από πλατάνια, καρυδιές και κυπαρίσσια, όπου κάθε χρόνο γίνεται το ονομαστό πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο κύριος πυρήνας του συγκροτήματος διαμορφώνεται μέσα σε περίκλειστο οχυρωμένο χώρο, με χαμηλή τοξωτή είσοδο, σαν σήραγγα, η οποία έχει διανοιχθεί κάτω από έναν ψηλό τετράγωνο πετρόκτιστο αμυντικό πύργο. Στα αριστερά της εισόδου βρίσκεται το Καθολικό, ενώ προς τα ανατολικά η είσοδος απολήγει σε μικρή εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία αναπτύσσονται, σε δύο επίπεδα, τα κελιά και οι διάφοροι βοηθητικοί χώροι, όπως η τράπεζα, ο φούρνος, το μαγειρείο, το φωτάναμμα καθώς και αποθήκες.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Νέων Τήλου ανέλαβε εθελοντικά να καθαρίσει και να καλλωπίσει  τον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, να καθαρίσει την βρύση, να ποτίσει τα φυτά και να ξεριζώσει τα χόρτα στην εσωτερική βοτσαλωτή αυλή, έξω από τα κελιά. Η εθελοντική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/04/2021.

Για την Ένωση Νέων Τήλου τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σύμβολα όχι μόνο της Πίστης μας αλλά και της ίδιας μας της ιστορίας. Είναι αυτά που μας συνδέουν και διατηρούν αναπόσπαστο το νήμα με την ιστορία. Όλα αυτά τα μνημεία, μεγάλα και μικρά, χρειάζονται την συνεχή μέριμνά μας ώστε να διατηρηθούν… δεν πρέπει να αφήνονται ούτε για μήνες ούτε για χρόνια!

Κατηγορίες:Τήλος