Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει χωρίς υγειονομικό σχεδιασμό τα νησιά και ταυτόχρονα εύχεται να πάει καλά ο Τουρισμός χωρίς να κάνει τίποτα

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στους δημοσιογράφους Μαρίνα Μάνη και Χρυσόστομο Λουκά. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική για τις σοβαρές ελλείψεις της Κυβέρνησης όσο αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στα νησιά, στην επιδημιολογική επιτήρηση και στην σωστή οργάνωση του ανοίγματος και της υγειονομικής διαχείρισης του τουρισμού.

  • Όταν δεν υπάρχει σχέδιο για τον τουρισμό, ούτε με ευχές ούτε με…φανουρόπιτες θα μπούμε στην «πράσινη λίστα»  

 «Ο κ. Θεοχάρης προ ημερών εξέφραζε ευχές ότι η Βρετανία θα μας βάλει στην «πράσινη λίστα» αλλά παραμείναμε στην πορτοκαλί, όπως ανακοινώθηκε χθες. Μπορεί να έκανε ευχές, ίσως να έταξε και πίτα στον Άγιο Φανούριο, αλλά δεν έκανε κάτι άλλο! Αν δεν γνωρίζεις από τουρισμό και δεν σχεδιάζεις σοβαρά τις δέουσες ενέργειες, παρά μόνο σκορπάς ψευδείς και ατεκμηρίωτες ελπίδες, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Δυστυχώς, η πορεία του  κ. Θεοχάρη με την πορεία του τουρισμού είναι «παράλληλοι βίοι», πουθενά δεν συμπίπτουν».

  • Island hopping αναγκάζονται να κάνουν νησιώτες και επισκέπτες για ένα τεστ PCR

«Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Όποιος βρίσκεται σε μικρό νησί, όπως η Τήλος, η Σύμη, η Χαλκή κλπ, θα πρέπει να μεταβεί σε μεγαλύτερο για να κάνει τεστ PCR αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το τεστ αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ακόμα και στη Λέρο αυτή τη στιγμή στέλνουν τους επισκέπτες τους στην Κω! Και σ’ αυτή την περίπτωση, χάνεται πολύτιμος χρόνος, δημιουργείται αναστάτωση ενώ τόσο οι επισκέπτες όσο και οι νησιώτες δεν έχουν την αίσθηση  ασφάλειας και προστασίας ανά πάσα στιγμή. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό χωρίς να έχει κανένα σχεδιασμό για την διεξαγωγή αυτών των τεστ ενώ γνώριζε από την αρχή ότι αυτό θα ήταν απαιτούμενο. Ακόμα και στα μεγάλα νησιά αν αυξηθεί ο όγκος των επισκεπτών δεν θα μπορεί να γίνει pcr test έγκαιρα».

  • Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει υγειονομική κρίση, ιδιαίτερα στα νησιά μας

«Χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα είναι αυτό του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κω, όπου το 2019 είχε 3 καρδιολόγους, ενώ αυτή τη στιγμή ο μόνος καρδιολόγος, μετά και από πρόσφατη παραίτηση του άλλου, βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια. Ειδικά στα μικρά νησιά δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας, ενώ, συνολικά, έχει μειωθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ή, σε εξαιρέσεις, παραμένει το ίδιο με αυτό που αφήσαμε εμείς το 2019».

 «Σε συνθήκες πανδημίας, θα περίμενε κανείς να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, όπως ακριβώς συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα μάλιστα στα απομονωμένα νησιά μας, όπου πολλά σοβαρά περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη μοναδική μονάδα υγείας της περιοχής τους.
Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα το ΕΣΥ έχει υποστεί, με ευθύνη της Κυβέρνησης, τραγική υποβάθμιση του προσωπικού του, ενώ ακύρωσαν τη διαδικασία προκήρυξης μόνιμων προσλήψεων ιατρών και του υπόλοιπου σχεδιασμού ενίσχυσης του ΕΣΥ που είχαμε δρομολογήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ».  

«Άλλο ένα παράδειγμα της κυβερνητικής αναλγησίας, είναι τα πλωτά ασθενοφόρα στο Νότιο Αιγαίο, που προχωρήσαμε επί της δικής μας θητείας, μέσω διακρατικού προγράμματος. Ήρθαν τα οχήματα, εγκαινιάστηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» από την Κυβέρνηση και, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο ντόκο διότι δεν προσέλαβαν προσωπικό διάσωσης, οπότε λειτουργούν μόνο εν είδει  περιπολικών!»

Ø  Καταρρίπτεται το εμβολιαστικό success story του κ. Μητσοτάκη – Το ΕΣΥ θα είχε διαλυθεί αν δεν τους προλάβαινε η πανδημία

«Αποτέλεσμα της συνολικής δραματικής κατάστασης στις μονάδες Υγείας των νησιών μας, είναι το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται στους επισκέπτες και, κυρίως, στους κατοίκους. Ρωτάμε λοιπόν ξανά, διότι απάντηση δεν λαμβάνουμε: Ποιος είναι ο σοβαρός σχεδιασμός που έχει κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει υγειονομικά, και έγκαιρα, τον ντόπιο πληθυσμό και να προσελκύσει επισκέπτες στα νησιά  μας; Προφανώς και δεν υπάρχει σχέδιο. Απέτυχαν. Διότι αυτό που θα έπρεπε εξ αρχής να γίνει, είναι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ιδιαίτερα εκείνος που εργάζεται «πρώτη γραμμή» στον τουρισμό. Αντ’ αυτού, μόλις στα μέσα Μαΐου ξεκίνησαν τα μονοδοσικά εμβόλια μήπως και προλάβει να δημιουργηθεί κάποιο τείχος ανοσίας».

«Άκουγα τις προάλλες τον Καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κ. Γεροτζιάφα, σε μια συζήτηση για την  κοινωνική διάσταση της υγείας. Ο ίδιος τόνισε ότι,  στα νησιά μας, ουσιαστικά επικρατεί «υγειονομικός αποκλεισμός», με βάση σημαντικές ευρωπαϊκές μελέτες».

Κατηγορίες:Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s