Απόψεις

Βραβείο 2020 RESponsible Island για το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου!

Το νησί της Τήλου στην Ελλάδα κερδίζει άλλο ένα βραβείο περιβαλλοντικής σημασίας. Συγκεκριμένα κέρδισε την 3η θέση του 2020 RESponsible Island. Η Τήλος θα δεχτεί 100.000€ για την πρόταση «Τήλος – Προς την βαθύτερη ενσωμάτωση των τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα ενέργειας νησιού χωρίς άνθρακα». Το βραβείο δόθηκε για το μερίδιο της ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. μέσω πρωτοποριακών ενεργειακών συστημάτων, την περιβαλλοντική και την κοινωνικοοικονομική φερεγγυότητα και επίπτωση καθώς και την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και τις δυνατότητες παραγωγής της πρότασης αυτής.

Τήλος – Ένα νησί πρωταθλητής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καινοτομία!

Τα τελευταία χρόνια η Τήλος έχει επιταχύνει την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με ένα αξιοσημείωτο ρυθμό, δεδομένης της δυνατής προσπάθειας της τοπικής δημοτικής αρχής, της περιβαλλοντολογικής σκέψης των κατοίκων της Τήλου και την εφαρμογή καινοτόμων έργων, όπως το TILOS project. Συνδυάζοντας αιολική και ηλιακή ενέργεια, αποθήκευση αυτής σε μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και αναπτυγμένη ενεργειακή διαχείριση και εποπτεία, η Τήλος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από Α.Π.Ε. τις οποίες διοχετεύει στο τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή η Τήλος επεκτείνει τις προσπάθειες της στις κατευθύνσεις της ηλεκτροκίνησης και της φόρτισης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη διαχείριση υδάτων και αποδοτική διαχείριση στον δημοτικό φωτισμό.

Υπεροχή στην βιωσιμότητα – Η συμμετοχή της δημοτικής αρχής και των κατοίκων

Η Τήλος είναι γνωστή για την δυναμική της κοινωνίας της και το αλληλέγγυο πνεύμα της. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των κατοίκων της Τήλου, οι οποίοι πρεσβεύουν το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, οι οποίοι εκτιμάνε την οικολογία και στοχεύουν να είναι ένα παράδειγμα προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασίας του περιβάλλοντος. Από την δημιουργία του τοπικού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σαν αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση, στην δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακά νησιού, ενός έργου που μετέτρεψε την Τήλο στο πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί της Μεσογείου. Οι κάτοικοι της Τήλου, όντας ενεργοί και επιδεικνύοντας μεγάλη ευαισθητοποίηση απέδειξαν ότι οι τοπικές δράσεις μπορούν να έχουν πράγματι μεγάλο αντίκτυπο.

Μπορεί το παράδειγμα της Τήλου να ακολουθηθεί από άλλα νησιά;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μία δημοσκόπηση του 2018 (Πηγή) σε 15 νησιά του Αιγαίου έδειξε ότι περίπου τα 3/4 των ερωτηθέντων νησιωτών υποστήριξαν ένθερμα το παράδειγμα της Τήλου θέλοντας το ίδιο και για το δικό τους νησί. Αυτό δείχνει το πόσο κοινωνικά αποδεκτό είναι ένα τέτοιο έργο. Η Τήλος όντας το πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί της Μεσογείου, σαν παράδειγμα είναι πρωτοποριακό όχι μόνο για όρια του Αιγαίου μας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου δείχνοντας τον δρόμο για την βιώσιμη ανάπτυξη από Α.Π.Ε..

Την ίδια στιγμή η Τήλος συνεχίζει την σκληρή δουλειά με στόχο την βαθύτερη ενσωμάτωση των τοπικών Α.Π.Ε. και του συστήματος για ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα. Το όραμα της Τήλου είναι να να εμπνεύσει και άλλα νησιά αλλά και τοπικές κοινωνίες ώστε να πραγματοποιήσουν καινοτόμα έργα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΥΓ. Για όσους κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια να υπενθυμίσω ότι η Τήλος μας (ναι αυτό το γόνιμο νησάκι της άγονης γραμμής στην άκρη του Αιγαίου), έχει πρωτοστατήσει σε πολλούς τομείς και ήδη από τα μέσα τη προηγούμενης δεκαετίας στο ενεργειακό, καθιστώντας τό πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Το βραβείο 2020 RESponsible Island είναι το 4ο βραβείο που δέχεται η Τήλος για το συγκεκριμένο έργο.

ΥΓ. Σας περιμένουμε ώστε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας. Ούτως ή άλλως το TILOS PROJECT είναι ένα έργο το οποίο λειτουργεί επιτυχημένα εδώ και χρόνια.

ΚΑΜΜΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ

26/6/2021

Κατηγορίες:Απόψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s