Τήλος

Δελτίο Τύπου για το βραβείο υπεύθυνου νησιού της Ε.Ε. από τον Δήμο Τήλου

Τρία νησιά λαμβάνουν το βραβείο της ΕΕ για την τοπική μετάβαση στις ΑΠΕ. Ένα από αυτά η Τήλος μας της οποίας το παράδειγμα ήδη έχει εμπνεύσει πολλά άλλα νησιά!

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Τήλου εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Η κοινωνία της Τήλου διεκδικεί να ανήκει σε εκείνους τους πολίτες του κόσμου, που σκοπός της ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διεκδικούμε επίσης να κατατασσόμαστε στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων, που χαίρεται μόνο όταν συμβάλει στην ευτυχία των άλλων. Η ευτυχία και η ευημερία του ανθρώπου δεν μπορούν παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα υγιές φυσικό περιβάλλον γιατί το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα!

Η δημοτική αρχή του νησιού μας τα τελευταία 30 χρόνια, έχει αναπτύξει μια έντονη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική με πρώτη πράξη την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού, την ένταξη ολόκληρου του νησιού και των βραχονησίδων του στο δίκτυο Natura 2000, την ανακήρυξη μεγάλου μέρους του ως καταφύγιο άγριας ζωής και επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών μας να είναι η διεθνής αναγνώριση αυτής της μικρής κουκίδας της χώρας μας , ως το Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου με το Tilos Project. Σύμμαχος και συνοδοιπόρος στο έργο αυτό ήταν το ΠΑ.Δ.Α. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) που με τις γνώσεις των καταξιωμένων στελεχών του, σχεδιάστηκε αυτό το εγχείρημα, το ερευνητικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 και ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος Eunice που διέθεσε τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Στις 24-6-2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η Τήλος κέρδισε το τρίτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά υπεύθυνα νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων των περίπου 500 μονίμων κατοίκων κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στην μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Το έργο παραγωγής, αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της Τήλου, ανεβάζει για τέταρτη φορά την Τήλο και την Ελλάδα στο βάθρο των ευρωπαϊκών διακρίσεων ενεργειακής μετάβασης και καινοτομίας. Μετά από τα βραβεία του Ενεργειακού Νησιού και του Βραβείου των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2018, το βραβείο στο διαγωνισμό της κατηγορία «Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων» το 2019, ήρθε ακόμη μια ξεχωριστή διάκριση να επιβραβεύει το μεγάλο μας αυτό εγχείρημα. Το βραβείο αυτό, του Υπεύθυνου Νησιού 2020 – RESPonsible Island!Η Τήλος θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά προς την πιο βαθιά ολοκλήρωση των τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα ενεργειακών νησιών χωρίς άνθρακα, με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και με τη φιλοδοξία να εμπνεύσει περισσότερα νησιά και τοπικές κοινότητες μέσω της εφαρμογής νέων έργων καινοτομίας σε τομείς της καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Κατηγορίες:Τήλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s