Ελλάδα

Πώς μπορεί η εταιρεία του Ίλον Μασκ, Starlink, να επηρεάσει την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών στο κοντινό μέλλον

Κοντά στα τέλη του 2020 ανακοινώθηκε ότι η υπηρεσια δορυφορικής παροχής ίντερνετ του Ίλον Μασκ θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην Ελλάδα. Έκτοτε, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με ανυπομονησία τη διείσδυση της Starlink στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από την καινοτόμο ευρυζωνική τεχνολογία που υπόσχεται να προσφέρει ο Μασκ, καθώς αναφέρεται ότι έχει τη δυναμική να φέρει την επανάσταση στην τοπική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Έως σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες παροχής ίντερνετ κατατάσσονται στους πλέον ακριβούς παρόχους ίντερνετ της Ευρώπης. Οι υπηρεσίες για το δορυφορικό ίντερνετ θα είναι διαθέσιμες στο κοινό από τα μέσα του 2021. Αυτό αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε macro επίπεδο για το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα.

Το γρηγορότερο ίντερνετ σε χαμηλότερη τιμή κύριος ανταγωνιστής για τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους
Οι πάροχοι ίντερνετ ήδη βλέπουν τη Starlink ως τεράστιο ανταγωνιστή, κυρίως λόγω του ότι η Starlink θα παρέχει ένα σύστημα ίντερνετ με γρηγορότερες ταχύτητες σε χαμηλότερη τιμή. Στις μέρες μας, όλες οι βιομηχανίες βασίζονται σε μεγάλο, ακόμα και σε αποκλειστικό βαθμό από τις γρήγορες διαδικτυακές ταχύτητες. Για παράδειγμα οι online ιστότοποι τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού χρειάζονται γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ ώστε να προσφέρουν τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών τους στους πελάτες τους. Επιτραπέζια παιχνίδια, σύγχρονα φρουτάκια, και άλλα καζίνο παιχνίδια όλα απαιτούν τουλάχιστον ένα 56k modem. Η Starlink είναι γνωστό ότι θα παρέχει δέκα φορές γρηγορότερο modem σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Starlink – Υπάρχουν καταναλωτές που την επιλέγουν;
Είναι προφανές ότι το δορυφορικό ίντερνετ του Ίλον Μασκ γνωρίζει ήδη μεγάλη απήχηση από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Υπάρχουν ήδη πολλές προπαραγγελίες τον Μάιο. Ο διάσημος λάτρης της τεχνολογίας Σταύρος Μεσσήνης ήταν από τους πρώτους που επίλεξε τη Starlink. Η συνιδρυτής του The Cube Athens, Μαρία Καλαφάτη, είναι επίσης πολύ αισιόδοξη για την πορεία της Starlink στην ελληνική αγορά και χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα της Starlink ως ένα υπέροχο τεχνολογικό πείραμα για όσους διαμένουν στην Ελλάδα.

Η ενσωμάτωση απίστευτης τεχνολογίας έχει βοηθήσει τη Starlink να κάνει πραγματικότητα ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Επί του παρόντος, στην ελληνική αγορά, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει ήδη να ενσωματώνουν καινοτόμο τεχνολογία.

Μήπως η Cube Athens ρισκάρει με τη Starlink;
Η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Cube Athens και της Starlink είναι περίπου 90 ευρώ ανά μήνα. Πολλοί το βλέπουν ως μια φανταστική προσφορά καθώς φαίνεται ότι το συγκεκριμένο κόστος είναι μόλις το ένα δέκατο απ’ αυτά που ισχυρίζεται η εταιρεία ότι πληρώνει στους τρέχοντες παρόχους ίντερνετ. Η διαφορά στο κόστος μεταξύ της Starlink και των τοπικών παρόχων ίντερνετ, είναι μεγάλη. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ρίσκο μιας και η Starlink είναι καινούρια στην Ελλάδα, όμως η Cube Athens πιστεύει ότι αξίζει το ρίσκο δεδομένης της ποιότητας της υπηρεσίας, της χαμηλής τιμής, και της καινοτόμου τεχνολογίας που εφαρμόζεται.

Εν Κατακλείδι!
Καθώς η υπηρεσία παροχής δορυφορικού ίντερνετ του ιδιοκτήτη της Tesla είναι έτοιμη να παρέχει τις δορυφορικές υπηρεσίες της στην ελληνική αγορά, είναι εμφανές ότι οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις στην αγορά. Οι εγχώριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό, κυρίως όσον αφορά τις γρηγορότερες διαδικτυακές ταχύτητες, τις σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις, και ένα υψηλό ποσοστό αποδοχής από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Κατηγορίες:Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s