Δωδεκάνησα

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στα μικρά και ακριτικά νησιά

Μία προωθημένη και ρεαλιστική πρόταση για να ενισχυθεί η στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει ένα ειδικό καθεστώς εφαρμογής της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων για τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, προτείνει να δοθεί κατ’ εξαίρεση και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους το δικαίωμα ένταξης στην κινητικότητα χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, εφόσον επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, με τα σημερινά δεδομένα, πολύ δύσκολα κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα επιλέξει να μετακινηθεί σε ακριτική περιοχή και στα μικρά νησιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τα κενά αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στον δείκτη εξυπηρέτησης των πολιτών και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το Κράτος στους πολίτες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης, που έχει ήδη εξαγγείλει αλλαγές στο

θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας, εξετάζει τη συγκεκριμένη πρόταση και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει απάντηση, το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει αποδεχθεί και την πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και Νησιωτικών Περιοχών, να έρθει στην Επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των μικρών νησιωτικών δήμων αλλά και η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, υπάρχει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης στις δημόσιες δομές.

Πολύ δύσκολα κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα επιλέξει να μετακινηθεί σε ακριτική περιοχή και στα μικρά νησιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τα κενά αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο δείκτη εξυπηρέτησης των πολιτών και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το Κράτος στους πολίτες.

Με δεδομένη, την εκπεφρασμένη από εσάς τον ίδιο, πρόθεση αλλαγών του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μία τολμηρή και ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την πλευρά σας είναι ένα πλέγμα ειδικών

ρυθμίσεων για την κινητικότητα στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να δοθεί κατ’ εξαίρεση και ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους το δικαίωμα ένταξης στην κινητικότητα χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, εφόσον επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει να δώσει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να δημιουργήσει ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s