Ελλάδα

Eurostat: Υπέρβαρο το 58% των Ελλήνων άνω των 18

Μεταξύ των κορυφαίων δέκα χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά το ποσοστό των υπέρβαρων σε σχέση με το συνολικό ενήλικο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2019, το 58% των ενηλίκων στη χώρα έχει δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 25 και συνεπώς θεωρείται υπέρβαρο. Ειδικότερα, από αυτό το ποσοστό, περίπου το 40% βρίσκεται ένα στάδιο πριν την παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 25 και 30) και ενώ το υπόλοιπο 16% περίπου είναι παχύσαρκο (άνω του 30).

Τα ποσοστά βέβαια μεταξύ των φύλων διαφέρουν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις γυναίκες να σημειώνουν σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πολύ μικρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άνδρες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπέρβαρων ενήλικων γυναικών δεν ξεπερνά το 50%, ενώ το ίδιο ποσοστό για τους άνδρες βρίσκεται οριακά υπό του 70%.

eurostat-ypervaro-to-58-ton-ellinon-ano-ton-180

Ο μέσος όρος του υπέρβαρου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ ενηλίκων ανέρχεται στο 53% με δύο άκρα την Κροατία και τη Γαλλία. Ειδικότερα, στην Κροατία το 65% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο, ενώ στη Γαλλία το 47%. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με την Ελλάδα ως προς το ποσοστό υπέρβαρων βρίσκονται επίσης η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβενία, ενώ ελαφρώς υψηλότερο στο 59% των ενηλίκων είναι το ποσοστό των υπέρβαρων στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, καθώς και την Τουρκία, η οποία επίσης συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της Eurostat.

eurostat-ypervaro-to-58-ton-ellinon-ano-ton-181

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά μέσον όρο οι υπέρβαροι συγκεντρώνονται ιδίως στις ηλικιακές ομάδες των 65-74 και των 55-64. Στις νεότερες ηλικίες το ποσοστό των υπέρβαρων φθίνει.

eurostat-ypervaro-to-58-ton-ellinon-ano-ton-182

Πηγή: Eurostat

Κατηγορίες:Ελλάδα, Κόσμος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s