Δωδεκάνησα

Οριακά πλέον τα πράγματα στη Ρόδο για τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογική εικόνα της!

Με 1.088 κρούσματα, καταρρίπτοντας συντριπτικά κάθε προηγούμενο ρεκόρ, έκλεισε ο μήνας Ιούλιος, περισσότερα απ’ όσα καταγράφηκαν συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021!
Αρκεί να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021 είχαν καταγραφεί 1.056 κρούσματα, ενώ μόνο στη διάρκεια του Ιουλίου καταγράφηκαν 1.088 κρούσματα κορωνοϊού καταδεικνύοντας την «έκρηξη» κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η ημέρα με τα περισσότερα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν η 30ή Ιουλίου, οπότε καταγράφηκαν συνολικά 104 νέες διαγνώσεις προκαλώντας σοκ, μουδιάζοντας την τοπική κοινή γνώμη και προβληματίζοντας τους τοπικούς παράγοντες για το πώς θα ανασχεθεί το κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει την Π.Ε. Ρόδου με το βάρος να πέφτει βεβαίως στο νησί της Ρόδου.
Το «βαθύ κόκκινο» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) στο οποίο εντάχθηκε η Ρόδος μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, γεγονός που ισοδυναμεί με σύσταση για αποφυγή όλων πλην των απολύτως απαραίτητων ταξιδίων στην περιοχή, έχει ήδη επιφέρει τις πρώτες επιπτώσεις.
Πολλοί Ρόδιοι που ζουν και εργάζονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και παραδοσιακά τον Αύγουστο επισκέπτονται την ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις διακοπές τους, ή ακόμα και Ρόδιοι της διασποράς που ζουν σε διάφορα σημεία του κόσμου και είχαν προγραμματίσει να έρθουν στο νησί, πλέον έχουν δεύτερες σκέψεις.
Η «δημοκρατική» δέχεται δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα από Ρόδιους -και όχι μόνο- που ζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων στη Ρόδο όσο και για το τι θα περιλαμβάνει ένα τοπικό lock down, το οποίο είναι το αμέσως επόμενο βήμα σε περίπτωση που δεν ανασχεθεί το κύμα του κορωνοϊού.
Πολλοί μάλιστα, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη αναβάλει ή και ακυρώσει το ταξίδι στους στη Ρόδο, φοβούμενοι όχι μόνο ένα τοπικό lock down αλλά και την πιθανότητα να κολλήσουν οι ίδιοι covid ή να τον μεταδώσουν σε κοντινά τους πρόσωπα.
Η αγωνία είναι διάχυτη για τους εν δυνάμει επισκέπτες της Ρόδου, πολλοί από τους οποίους μετά το «κοκκίνισμα» της περιοχής μας, σκέφτονται να μην έρθουν μέχρι να βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Μεταξύ των πολλών ανθρώπων που επικοινώνησαν με την «δημοκρατική» είναι και ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Φίλιππος Αντωναράς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τα παιδιά μου και τα ανίψια μου, είχαμε προγραμματίσει να έρθουμε στη Ρόδο τον Αύγουστο. Τώρα με αυτό το χάλι, είπαμε για του χρόνου με το καλό, εφόσον βάλουμε μυαλό. Δυστυχώς εγώ έχω χάσει τρεις δικούς μου από την παλιοαρρώστια, και όμως φίλοι στη Ελλάδα προσπαθούσαν να με πείσουν πως είναι τα κανάλια που τα δημιούργησαν!
Τέτοια άγνοια δεν περίμενα, και να ξέρουν ότι όλοι μας περάσαμε δύσκολες στιγμές. Και αυτοί πηγαίνουν σφυρίζοντας».
Το πλήγμα στον ήδη «λαβωμένο» εσωτερικό τουρισμό της Ρόδου αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς πέρα από τους συμπατριώτες μας που θα επιλέξουν να αναβάλουν το ταξίδι τους για το νησί μας, υπάρχουν κι εκείνοι που θα επιλέξουν έναν άλλον προορισμό για τις διακοπές τους ο οποίος δεν παρουσιάζει αυτή την τόσο ανησυχητική έξαρση.
Η σεζόν εξελίσσεται δυναμικά με την κίνηση από το εξωτερικό να οδεύει προς το peak της εντός του Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να αυξηθούν οι ροές από την Μ. Βρετανία, ωστόσο τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά ρευστά λόγω της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού μας.
Το μεγάλο στοίχημα πάντως είναι ο Αύγουστος, οπότε και αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η τουριστική περίοδος, με τους ειδικούς να ανησυχούν ακόμη και για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.
Η χαλάρωση των μέτρων στη Ρόδο, μετατράπηκε σε… αυθαίρετη κατάργησή τους με αποτέλεσμα να επικρατεί ασυδοσία, με τα καταστήματα διασκέδασης να είναι στο επίκεντρο και να επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ μετά και την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο συνωστισμός που εξακολουθεί να παρατηρείται τις βραδινές ώρες στις περιοχές, όπου σπεύδουν ντόπιοι και επισκέπτες για να διασκεδάσουν, δείχνει ότι δεν έχει καταστεί σαφές πόσο οριακά είναι τα πράγματα για τη δημόσια υγεία αλλά και για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού.
Την ίδια ώρα, και παρά τις εκκλήσεις, χαλάρωση μέτρων καταγράφεται και στα πανηγύρια που διοργανώνονται, όπου σύμφωνα με διαμαρτυρίες που έγιναν στη «δ», ελάχιστοι είναι εκείνοι που κρατούν αποστάσεις και φορούν μάσκες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται… νέες υγειονομικές βόμβες που ήρθαν να προστεθούν στην ασυδοσία της νυκτερινής διασκέδασης!

«Καλπάζει» στο νησί της Ρόδου η μετάλλαξη Δέλτα

«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στη Ρόδο με τα κρούσματα να καταγράφουν καθημερινά διψήφια νούμερα αυξάνοντας την ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, 19 άτομα νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με κορωνοϊό, ενώ μία ασθενής χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης είναι όλοι ανεμβολίαστοι και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορούν νεαρές ηλικίες. Με αφορμή και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θέλω να επισημάνω πως, αφενός είναι σημαντικό να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στο νησί και αφετέρου να ξεκινήσουν να τηρούνται και πάλι, πιστά, τα μέτρα προστασίας. Δυστυχώς, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στην περιοχή μας και όσοι είναι εμβολιασμένοι την αντιμετωπίζουν με πιο ήπια συμπτώματα. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Όσοι συμπολίτες είναι σε σοβαρή κατάσταση διακομίζονται στην Αθήνα».
Πάντως, μέχρι και χτες, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη Ρόδο ανέρχονται στο 52,7% είτε με τις δύο δόσεις είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ το 7-8% έχει κάνει την πρώτη δόση. Ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 47,8 για τους πλήρως εμβολιασθέντες.
«Οι εμβολιασμοί αγγίζουν καθημερινά, τους 900 στο mega-Εμβολιαστικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στα Κέντρα Υγείας του νησιού. Πρέπει να πούμε ότι η Ρόδος είναι σε καλύτερο ποσοστό κατά μέσο όρο από ό,τι η υπόλοιπη χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε» δήλωσε στην «δ» ο γιατρός κ. Σάββας Καραταπάνης.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ρόδο ο επικεφαλής στο Εμβολιαστικό Κέντρο κ. Νίκος Παυλίδηςυπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός δεν είναι σταθερός. Μπορεί να έχουμε 400 εμβολιασμούς, μπορεί και 800. Την Δευτέρα φτάσαμε τους 1000 ενώ υπάρχουν πολλά ραντεβού που ακυρώνονται».
Θετικό είναι το γεγονός πως εν ευθέτω χρόνω θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον και σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Καμπούρη ‘αναμένεται η σχετική εγκύκλιος για να διαθέσει ο Δήμος Ρόδου το προσωπικό του από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι’. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον διοικητή του ΓΝΡ κ. Γ.Ρουμάνη’
Να σημειωθεί πως ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θα ξεκινήσει επισκέψεις με κλιμάκια, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους (επιχειρήσεις όπου εργάζονται μαζικά, ξενοδοχεία κ.λπ.) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να κάνουν εμβολιασμούς με το μονοδοσικό J&J.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ  ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εντωμεταξύ, σταμάτησε η διενέργεια των Rapid Tests στους χώρους του παλιού νοσοκομείου Ρόδου, λόγω έλλειψης νοσηλευτριών!
Όπως έγραψε η «δ», εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, παρατηρήθηκε συνωστισμός και μεγάλες αναμονές στις δειγματοληψίες που γίνονταν από τον ΕΟΔΥ. Αυτό οφείλονταν στο γεγονός πως το προσωπικό του ΕΟΔΥ, λόγω της επιτυχίας τους να μπουν στο επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Από χτες όμως, δεν υπάρχουν νοσηλεύτριες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργούνται προς το παρόν δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ με Rapid Tests. Πάντως οι τοπικοί φορείς έχουν προσφερθεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αναζήτησης νοσηλευτριών (όπως η ΠΝΑι) και βρίσκονται σε αναμονή για τις εξελίξεις.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΡ ξεκίνησε από χτες και πάλι ελέγχους για το ιικό φορτίο στα λύματα στους βιολογικούς σε όλο το νησί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε και επίσημα, ο πρόεδρός της κ. Βασίλης Μανέττας.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s