Δωδεκάνησα

Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Άμεσα να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών και οι αποζημιώσεις

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο ραδιοφωνικό σταθμός «Παλμός» και στην δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ευχαρίστησε και αναγνώρισε τον ρόλο των πυροσβεστών και των εθελοντών στην αντιμετώπιση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες του νησιού για τις επόμενες μέρες. https://www.youtube.com/watch?v=TNMT7NZaDRE

Ø Για τις πυρκαγιές στο νησί της Ρόδου

«Βασικά και κύρια θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές πυροσβέστες και όλους εκείνους που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της φωτιάς. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί ήταν όλοι στην πρώτη γραμμή».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε παράλληλα μέτωπα και σε άλλες περιοχές της χώρας, μας δημιουργεί μια ανησυχία σχετικά με την διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων, αλλά ελπίζουμε όλοι ότι δεν θα προκύψει στη Ρόδο άλλη τέτοια δυσάρεστη ανάγκη».

«Οφείλουμε, επίσης, να συστήσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους συμπολίτες μας, για τις επόμενες μέρες, μιας και το νησί μας βρίσκεται στην κατηγορία 5, του υψηλού δηλαδή κινδύνου για πυρκαγιά. Είναι ένα σπάνιο γεγονός αυτό και όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

«Είναι πολύ σημαντικό τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις και να προχωρήσει γρήγορα η αποζημίωση των πληγέντων».

Ø Υπήρξαν κάποια προβλήματα στην έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων από το 112, αλλά σημασία έχει ότι δεν είχαμε σοβαρότερες απώλειες

«Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος όταν έχουν καεί δάση και έχουν υπάρξει ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες. Γενικά, θεωρώ ότι έγινε καλή δουλειά ως προς την αντιμετώπιση της φωτιάς. Ζητήματα προέκυψαν, πιστεύω, στην μη έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων, μέσω του 112. Και έτσι είχαμε το φαινόμενο ότι ενώ οι φυσικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει ήδη την εκκένωση των οικισμών, το 112 καθυστέρησε αρκετά να ειδοποιήσει τον κόσμο». «Επίσης, δεν υπήρξε ειδική πρόβλεψη για τη διαμονή και σίτιση των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους»

«Όπως και να έχει, αυτό που μετράει είναι ότι όλα πήγαν καλά, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρότερες απώλειες».

Ø Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή, μας απειλεί άμεσα

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, αν δεν πάρουμε σύντομα, άμεσα μέτρα. Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την πράσινη Ανάπτυξη, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν καθιστά συμμέτοχους της προσπάθειας αυτής τους πολίτες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Επιλέγει να μοιραστεί τους πόρους με τα μεγάλα κεφάλαια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει».

«Παράλληλα πρέπει όλοι μας, σε προσωπικό επίπεδο, να κατανοήσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε και πως αυτό σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έτσι ώστε να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας».

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s