Δωδεκάνησα

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης στην Τήλο!

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δήμος Τήλου με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης.

Στα κύρια σημεία της επίσκεψης:

  • Η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας.
  • Η πρόταση της Δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά Αλειφέρη για την νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου με την Καρδάμαινα.
  • Την στήριξη του κυρίου Κουτουλάκη στην πρόταση της Δημάρχου Τήλου στην συνεδρίαση το Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) για την τροποποίηση του δρομολογίου του πλοίου ΣΤΑΥΡΟΣ.
  • Οι μελέτες για την αναδιαμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των νησιωτικών δήμων.
  • Η ανάγκη βιωσιμότητας των μικρών νησιών, το θέμα αύξησης του πληθυσμού στα μικρά νησιά, τα προβλήματα των μικρών νησιωτικών δήμων, τα προβλήματα με τις διακομιδές των ασθενών, τα έργα υποδομής και άλλα.

Το δελτίο Τύπου :

Το νησί της Τήλου επισκέφτηκε στις 20-21/8/2021, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης. Ο Γενικός, μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Υπουργείου, για την περεταίρω αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης και της Τήλου.

Μεγάλη επιτυχία η ειδική πρόσκληση που θα προκηρυχθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027, για την κάλυψη συνδέσεων μικρών νησιών (Μικρές Άγονες). Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθεί και η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που εισηγήθηκε η Δήμαρχός Τήλου και που θα συνδέει το νησί της Τήλου με την Κω, με το λιμάνι της Καρδάμαινας.

Η Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ.Κουτουλάκη και για την στήριξη που έτυχε ο δήμος μας κατά την συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. τον Μάϊο 2021, όπου συζητήθηκε το θέμα της τροποποίησης του δρομολογίου του πλοίου ΣΤΑΥΡΟΣ. Τα δρομολόγια του συγκεκριμένου πλοίου από την νέα περίοδο θα είναι Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Νίσυρο, Κω και θα φτάνει στην Κάλυμνο στο ένα δρομολόγιο και στην Αστυπάλαια στο άλλο. Στην ίδια συνεδρίαση, ζητήθηκε και η νέα γραμμή προς Κω, η διαβεβαίωση που έχουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και από τον Γενικό, είναι πως το αίτημα μας θα έχει αίσια έκβαση.

Ο Γενικός του Υπουργείου, μας ενημέρωσε για την πολύ σημαντική μελέτη που γίνεται με σκοπό την αναδιαμόρφωση του ακτοπλοϊκού δικτύου από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των νησιωτικών δήμων. Τέλος διαβεβαίωσε πως η Γενική Γραμματεία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες συνθήκες ζωής των ακριτών, έχει προβεί σε πληθώρα παρεμβάσεων και προγραμματίζει ακόμη περισσότερες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και πως, τα νησιά μας μπορούν να γίνουν πυλώνες στήριξης της εθνικής οικονομίας.

Σε σύσκεψη με το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, η Δήμαρχος κα Μαρία Καμμά, τόνισε στον κ. Γενικό την αναγκαιότητα βιωσιμότητας και διατήρησης του μόνιμου πληθυσμού στα μικρά νησιά, την προσέλκυση νέων σε αυτά και την δημιουργία ειδικών προγραμμάτων μόνο για κατοίκους των μικρών νησιών. Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα φορολογικά κίνητρα στα πολύ μικρά νησιά της χώρας μας. Προ μνημονίων υπήρχε φορολογική διαφοροποίηση για μόνιμους κατοίκους και επιχειρήσεις μικρών νησιών, ήρθε η ώρα νομίζουμε αυτά να μπούνε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το θέμα της συγκράτησης και αύξησης του μόνιμου πληθυσμού στα μικρά νησιά είναι πολύ σοβαρό αν λάβουμε υπόψη μας πως από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν αδειάσει 50 νησάκια. Η διοικητική και τεχνική αυτοτέλεια των δήμων, η υγεία και το βάσανο των διακομιδών των ασθενών, τα μεγάλα έργα υποδομής, το πρόβλημα της πολεοδόμησης, το Μεταφορικό Ισοδύναμο όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα, το αυξημένο κόστος διαβίωσης των κατοίκων, οι τηλεπικοινωνίες, είναι τα βασικότερα προβλήματα που συζητήθηκαν με τον κ. Κουτουλάκη. Τέλος κλείνοντας να τονίσουμε πως η συνεργασία του Δήμου μας και της Γενικής Γραμματείας είναι άριστη, εποικοδομητική και πάνω από όλα, με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας!

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα, Τήλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s