Δωδεκάνησα

Παραπληροφόρηση για θανάτους εμβολιασμένων στο νησί της Καλύμνου

Σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ιστολόγια κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφηκαν στο νησί της Καλύμνου 284 αιφνίδιοι θάνατοι εμβολιασμένων πολιτών. Η εν λόγω δήλωση αποδίδεται στον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνο Πουλά ο οποίος, σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, δήλωσε ότι το ποσοστό των θανάτων σημείωσε αύξηση της τάξης του 322% σε σύγκριση με το μέσο όρο της δεκαετίας. Ωστόσο, ο κ. Πουλάς αρνείται πως έκανε τις εν λόγω δηλώσεις ενώ ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι αναληθής.

Τον επίμαχο ισχυρισμό έσπευσε να διαψεύσει δια της επίσημης σελίδας του στο Facebook, ο Δήμος Καλυμνίων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι οι θάνατοι που σημειώθηκαν στο νησί της Καλύμνου ανέρχονταν στις 27 Αυγούστου του 2021 (σ.σ. δηλαδή σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών) σε 184. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός που αποδίδεται στον κ. Πουλά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν 284 αιφνίδιοι θάνατοι εμβολιασμένων πολιτών είναι καταφανώς ψευδής.

Στο ίδιο πλαίσιο, και έχοντας θέσει ως συνθήκη ότι κατά την τελευταία δεκαετία σημειώνονται στην Κάλυμνο 88 θάνατοι ανά εξάμηνο, αναπαράγεται και ο ισχυρισμός ότι η αύξηση του ποσοστού των θανάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 φτάνει το 322% πάνω από το μέσο όρο της δεκαετίας. Ωστόσο, αυτοί οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι. Με απλά λόγια, ακόμα κι αν είχαμε μεταβολή από 88 σε 284 θανάτους, η αύξηση που θα σημειωνόταν θα ήταν 222% και όχι 322%. Υπενθυμίζουμε, βέβαια, ότι οι θάνατοι μέχρι και την 27η Αυγούστου του 2021 στην Κάλυμνο ανέρχονταν στους 184.

Επιπλέον, επικοινωνήσαμε με τον κ. Πουλά ο οποίος μας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ουδέποτε έκανε τις υπό εξέταση δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Καλυμνίων, αρχική πηγή της υπό εξέταση συνέντευξης αποτέλεσε άρθρο της ιστοσελίδας Pronews, το οποίο δεν είναι πλέον διαθέσιμο αλλά βρίσκεται αρχειοθετημένο εδώ.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s