Δωδεκάνησα

Προβληματισμός για τη σεισμική ακολουθία σε Νίσυρο και Τήλο

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήλου και Νισύρου. Από τις αρχές του Απριλίου του 2021 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1500 σεισμοί στη περιοχή. Ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 21 Ιουνίου. Αρκετά ασυνήθιστη χαρακτηρίζει τη σεισμική δραστηριότητα χωρίς, μάλιστα, να αποκλείει να σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Οι σεισμοί αυτοί γίνονται εκτός του ηφαιστειακού πεδίου της Νισύρου, δηλαδή, δεν έχουν σχέση με τις ηφαιστειακές διεργασίες εκεί, άρα είναι τεκτονικοί σεισμοί», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Το φαινόμενο είναι αρκετά ασυνήθιστο αλλά όχι σπάνιο, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά δεν συμβαίνει συχνά.

«Πιστεύουμε πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σεισμική ακολουθία» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Δεν αποκλείουμε, έστω και με μικρή πιθανότητα να γίνει ακόμα και μεγαλύτερος σεισμός ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Παρακολουθούμε, ανανεώνουμε τους υπολογισμούς μας κάθε τόσο, βεβαίως, η σεισμική δραστηριότητα επιμένει και αυτό μας προβληματίζει».

«Το γεγονός ότι αυτοί οι σεισμοί εξελίσσονται στον θαλάσσιο χώρο είναι αρκετά ευεργετικό από την άποψη ότι οι εστίες των σεισμών βρίσκονται αρκετα μακρια από τους οικισμούς της Νισύρου και της Τήλου και δημιουργείται μια προστατευτική ασπίδα εντός εισαγωγικών» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή athina984.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s