Τήλος

Η ομιλία της Δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά Αλειφέρη- Τι ειπώθηκε (video)

Στην 85η συνεδρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρέθηκε η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, συμμετέχοντας στο περίπτερο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ομιλία της στο «στρογγυλό τραπέζι», ήταν κατόπιν προσκλήσεως της γενικής γραμματείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα συμμετείχε σε ενημερωτική συζήτηση για τις Σύγχρονες Πολιτικές για τη Νησιωτικότητα και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία υπό τον συντονισμό του ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη.

Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, την προστασία του περιβάλλοντος, την φορολογία, την υλοποίηση χρηματοδοτικών έργων και όλες τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών νησιών.

Η Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε στην φιλοσοφία που υπάρχει στο νησί γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα τόνισε την σπουδαιότητα του «TILOS project», τα βραβεία που απέσπασε αλλά και το πως η ανάγκη λόγω της κακής ποιότητας ρεύματος που υπάρχει, οδήγησε στην δημιουργία του έργου, ενώ υπογράμμισε και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να γίνει η Τήλος νησί των μηδενικών αποβλήτων.

Επιπλέον ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα της υγείας, της υγειονομικής κάλυψης και των διακομιδών και τόνισε την ανασφάλεια που προκαλεί στους κατοίκους του νησιού και όσο τα προβλήματα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν τα νησιά μας θα αδειάζουν.

Στο κομμάτι της ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει ώστε να υλοποιηθούν χρηματοδοτικά έργα, ειδικά για τα μικρά νησιά για να προσελκύσουν κόσμο και πως ο τουρισμός θα βοηθηθεί μόνο αν βοηθηθούν ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα παραπάνω είναι να υπάρξει κατηγοριοποίηση ως προς τα νησιά, σ’ αυτά τα χρηματοδοτικά έργα.

Την σκυτάλη πήρε το θέμα της φορολογίας με την Δήμαρχο να υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι των μικρών νησιών, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να φορολογούνται το ίδιο με τους υπόλοιπους φορολογουμένους που διαμένουν σε νησί. Παράλληλα πρότεινε ότι ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό, να φροντίσει το κράτος με μέσω ειδικών προγραμμάτων να δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και να δημιουργήσουν νέες.

Ακόμη ένα πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε η Δήμαρχος ήταν τα έργα, τα οποία δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν λόγω της αδυναμίας να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, κάτι το οποίο οφείλεται στην υποστελέχωση του δυναμικού που υπάρχει στους δήμους των μικρών νησιών.

Αναλυτικά η ομιλία της Δημάρχου στο ακόλουθο βίντεο:

Κατηγορίες:Τήλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s