Απόψεις

Πράσινη μετάβαση εν μέσω πανδημίας;

Αρχικά, τι είναι η πράσινη μετάβαση.

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, η οποία θα μετασχηματίσει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία. (πηγή)

Η Ευρωπαϊκή  Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τον νέο σκοπό ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέχρι το 2050. Η συμφωνία αυτή επιβάλλει στα κράτη μέλη των χωρών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα θέσουν τις συνθήκες προκειμένου να φτάσουν τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050. Το πλαίσιο αυτό της Ε.Ε. είναι τέτοιο ώστε όλες οι κοινωνικές-πολιτισμικές ομάδες της οφείλουν να προσαρμοστούν άμεσα σε αυτό και είναι τέτοιο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης οποιουδήποτε μέτρου έχει ληφθεί μέχρι τώρα. Βέβαια, οφείλουμε όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. να γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά είναι μόνο η αρχή και ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου αυτή η τεράστια κοινωνία της Ε.Ε. να προσαρμοστεί ακόμα καλύτερα στο πλαίσιο αυτό.

Μέσα σε όλα αυτό, υπάρχουν και διάφορα δεδομένα, όπως η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού, η κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας και η κρίση covid την οποία βιώνουμε με αβεβαιότητα. Απάντηση σε αυτά τα δεδομένα πολλοί βλέπουν λύσεις τύπου επιδοτήσεων ή και προγραμμάτων σαν το εξοικονομώ και άλλα. Είναι όμως ικανά αυτά τα μέτρα να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση του covid και να δούμε το μέλλον μας πιο αισιόδοξα;

Είναι αποδεκτό ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι  απολύτως απαραίτητα παγκοσμίως. Αυτά τα μέτρα όμως, έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος στους πολίτες και για αυτόν τον λόγο γίνεται συζήτηση για αυτά. Αυτό το ξαφνικό κόστος. Αλλιώς δεν θα ήταν θέμα συζήτησης.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η απολιγνιτοποίηση της χώρας μας. Αυξάνει το κόστος ενέργειας τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μία τέτοια αύξηση του κόστους σε νοικοκυριά σημαίνει μείωση του βιοτικού τους επιπέδου βραχυπρόθεσμα (δηλαδή τώρα) και κυρίως για τις επιχειρήσεις μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Αυτές οι πολιτικές, λοιπόν, με βάση το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι σωστές μεν, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τον αντίκτυπο που έχουν στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών της Ε.Ε. Η οικονομία μας (ελληνική) είναι πέρα για πέρα εύθραυστη δεδομένου ότι την προηγούμενη δεκαετία αντιμετώπισε μία από τις χειρότερες κρίσης χρέους παγκοσμίως και την χειρότερη στην Ε.Ε. και αυτή την στιγμή προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση covid.

Θεωρούμε λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχει ευχέρεια στις δράσεις των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους κρίσης (μην ξεχνάμε ότι από την κρίση covid δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα και υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα την ξεπεράσουμε).

Συνεπώς, θα ήταν σωστό μετά από την τόση πίεση που έχουν δεχτεί οι πολίτες, το θέμα των εκπομπών να περάσει σε δεύτερη μοίρα και η ανάκαμψη σε πρώτη ώστε και για τους ίδιους τους πολίτες να είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. και να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που θα προκύψει.

ΚΑΜΜΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

12/12/2021

Κατηγορίες:Απόψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s