Δωδεκάνησα

Τη διάκριση «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ τάξης» απένειμε ο υπουργός Μετανάστευσης στον Γιώργο Χατζημάρκο

Την τιμητική διάκριση «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ τάξης» απένειμε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιο Αυγερινό και τον γενικό διευθυντή του μη κερδοσκοπικού σωματείου Praksis, Αλέξιο Μαργαλιά, για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και στους αιτούντες άσυλο.

Η απονομή έγινε παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, καθώς και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργίας των νέων δομών στα νησιά, τόνισε ότι είναι «θέμα που έγινε άμεσα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ευκαιρία προβολής, αντικείμενο λαϊκισμού. Κάποιοι φοβήθηκαν το δήθεν πολιτικό κόστος. Αυτό δεν ίσχυσε για τον περιφερειάρχη και καλό φίλο, Γιώργο Χατζημάρκο, που σε καιρούς πολιτικού σκότους, αποτέλεσε φάρο λογικής και ενότητας στο νότιο Αιγαίο. Δεν άφησε να τον επηρεάσουν άναρθρες κραυγές και η ψευδολογία, στην οποία ορισμένοι συστηματικά επιδίδονται στο Μεταναστευτικό».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως με τη συνδρομή του κ. Χατζημάρκου, οι δήμοι Κω και Λέρου έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια 2,5 εκατ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «στο πρόσωπό μου βραβεύετε τους νησιώτες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία. Η σιωπηρή συντριπτική πλειοψηφία. Πρέπει να το λέμε αυτό. Αυτοί οι φωνασκούντες είναι μία μειονότητα, απομονωμένη από την κοινωνία».

Στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης, στην οποία το υπουργείο συμπορεύθηκε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. «Με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση. Από την διαχείριση αναγκών σε δομές, μέχρι τις έκτακτες και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στο Μαυροβούνι -μετά την εμπρησμό της Μόριας- και στο ναυάγιο στην Τζιά», εξήγησε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, υπογράμμισε πως το έργο του Ερυθρού Σταυρού είναι «τεράστιο, πολυποίκιλο, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο», ένα έργο «πρωτίστως εθελοντικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό, αλληλέγγυο και βεβαίως σήμερα με απόλυτη διαφάνεια».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε την Praksis για «την πολλαπλή δράση της σε προγράμματα του υπουργείου, αναλαμβάνοντας την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ωφελούμενων, καθώς και άλλες υπηρεσίες ιατρικής φύσεως» προσθέτοντας ότι «από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σωματείο που υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Ο γενικός διευθυντής του σωματείου, Αλέξιος Μαργαλιάς, ανέφερε ότι «από το 2004, έτος ίδρυσης του σωματείου, είμαστε εκεί για όλους τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξαρτήτου φυλής, χώρας, εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα, Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s