Δωδεκάνησα

Μ.Σταματιάδης: Απόλυτα αντίθετοι με τις υπερβολικές σπατάλες του Δημάρχου Χάλκης

Η κατασπατάληση των ενοικίων των ακινήτων του Δήμου Χάλκης ξεκίνησε.

Στο δημοτικό συμβούλιο του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2022, ο δήμαρχος Χάλκης εισηγήθηκε την ίδρυση της νέας ανώνυμης δημοτικής εταιρείας, καθώς και το πρώτο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιό της. 

Από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πρότεινε, τα τρία, δηλαδή ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος είναι μισθωτοί, με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη που είχαν ψηφίσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, ήτοι :

Προέδρος :        Ετήσιες καθαρές αποδοχές     15.000,00€

                                              συν ασφαλιστικά       3.200,00€

Αντιπρόεδρος :  Ετήσιες καθαρές αποδοχές     12.000,00€

                                              συν ασφαλιστικά        2.300,00€

Διευθ.Σύμβουλος :Ετήσιες καθαρές αποδοχές   18.000,00€

                                              συν ασφαλιστικά         3.800,00€

ΣΥΝΟΛΟ ετησίως ………………………….…..….54.300,00

Οι μισθοί αυτοί,  δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα της εταιρείας επί του παρόντος και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα υπάρξει, θα καλυφθούν εξ´ ολοκλήρου από τα ενοίκια των ακινήτων του Δήμου, τα οποία σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, θα διαθέσει ο δήμαρχος, από τον Δήμο στην νεοϊδρυθείσα εταιρία !!!!!

Μετά από αυτές τις τρεις πρώτες προσλήψεις, ακολουθούν οι υπόλοιπες  προβλεπόμενες από την οικονομοτεχνική μελέτη ήτοι, λογιστού 12.000,00€ ετησίως, μηχανικού 18.000,00€ ετησίως, δικηγόρου 1.000,00€ ετησίως.

Δηλαδή συνολικό ετήσιο κόστος των ανωτέρω στελεχών 84.300,00 €.

Προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε τα δεδομένα που ίσχυσαν, στην ανάλογη δημοτική εταιρεία ΔΕΠΑΧ, η οποία λειτούργησε με μεγάλη και πολύ αποδοτική  δραστηριότητα, επί δημαρχίας της κυρίας Ελέγκως Παναγή.

Τότε στην ΔΕΠΑΧ πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ήταν η ίδια η δήμαρχος, χωρίς καμία αμοιβή, και πλαισιωνόταν από 4 ακόμη μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων τα τρία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, επίσης χωρίς καμία αμοιβή. 

Η ΔΕΠΑΧ όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε μόνο έναν διευθυντή (τον τότε αντιδήμαρχο κ. Τάκη Χρυσοβέργη), αμειβόμενο για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία με 600 € μηνιαίως, συν τα αναλογούντα ασφαλιστικά, ο οποίος επιμελείτο και διοργάνωνε την πλούσια δραστηριότητα της ενλόγω εταιρείας, που συνίστατο στην επίβλεψη της ανακατασκευής του δημοτικού ξενοδοχείου, καθώς και την μετέπειτα λειτουργία του ως δημοτική επιχείρηση, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», την τουριστική προβολή του νησιού και την παρουσία στις ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις, τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην Χάλκη και πλείστα άλλα θέματα.

Επιπλέον του ανωτέρω διευθυντού, η ΔΕΠΑΧ είχε μόνο έναν έμπειρο λογιστή, που αμείβετο με 500 € τον μήνα, για ασυγκρίτως περισσότερο όγκο εργασίας από αυτόν που προβλέπεται για την υπό ίδρυση εταιρεία.

Εάν ο σημερινός δήμαρχος Χάλκης, επιθυμούσε να κάνει μία σχετική οικονομία προς όφελος του δήμου και των δημοτών, δεν θα χρειαζόταν παρά μόνο έναν διευθύνοντα, έναν part time λογιστή και έναν υπάλληλο για την μαρίνα, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος λειτουργίας της εταιρείας, σε σχέση με την κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος που συντελείται τώρα.

Τα ανωτέρω στοιχειά είναι ανεξάρτητα από την επιλογή των προσώπων που επέλεξε, αλλά έχουν να κάνουν μόνο με τις επιλογές διασπάθισης των δημοτικών οικονομικών πόρων, από τον δήμαρχο Χάλκης.

Η σύγκριση της νοοτροπίας με την οποία διοργανώθηκε και διοικήτο η ΔΕΠΑΧ,  σε σχέση με το χρηματοβόρο τερατούργημα που δημιουργεί ο σημερινός δήμαρχος, σε αναλογία με το μικρό οικονομικό μέγεθος του Δήμου Χάλκης, καταδεικνύουν και την διαφορά αντίληψης, ανάμεσα στην εξοικονόμηση που επικρατούσε σε σχέση με την ΔΕΠΑΧ και την κατασπατάληση και διασπάθιση των δημοτικών οικονομικών πόρων, που επικρατεί σε σχέση με τη  νέα δημοτική εταιρεία και η οποία προστίθεται στην γενική ασυδοσία, σπατάλη και αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την τρέχουσα δημοτική αρχή.

Διατυπώνοντας με σαφήνεια την απόλυτη αντίθεση μας με τις υπερβολικά σπάταλες επιλογές του δημάρχου και για το συγκεκριμένο θέμα, συνοψίζουμε :

1— Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την μεταφορά των ενοικίων των ακινήτων του Δήμου Χάλκης, στην νεοϊδρυθείσα δημοτική εταιρεία, τα οποία μετατρέπονται, με βάση τις προβλέψεις του δημάρχου, σε παράλογους, άχρηστους και μη παραγωγικούς μισθούς στελεχών.

2— Είμαστε εντελώς αντίθετοι, με την πρόσληψη τόσων πολλών μη παραγωγικών στελεχών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κατασπαταλούν και διασπαθίζουν δημοτικούς οικονομικούς πόρους (τα ενοίκια των δημοτικών ακινήτων), χωρίς να δικαιολογούνται από την πρόβλεψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s