Δωδεκάνησα

Σταματιάδης Μ.: Δεν είναι αυτή δημόσια διοίκηση, κύριοι

Στην χθεσινή οικονομική επιτροπή, ο Δήμαρχος Χάλκης έφερε ξαφνικά προς έγκριση, θέμα τροποποίησης  (παράτασης) του χρόνου υλοποίησης του έργου του βιολογικού σταθμού Χάλκης, μετά από σχετική απαίτηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Πιθανόν η εξέλιξη αυτή να οφείλεται σε δεύτερες σκέψεις του Περιφερειάρχη, μετά την σθεναρή αντίδραση της αντιπολίτευσης του Δήμου Χάλκης, η οποία φυσικά θα συνεχιστεί και της ενημέρωσης των πολιτών για τα δυσάρεστα αποτελέσματα που θα είχε η κατασκευή του βιολογικού σταθμού, όπως είχε εγκριθεί με βάση την απαρχαιωμένη μελέτη.

Είναι πάντως θλιβερή η εικόνα, να προωθείται η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού για την Χάλκη έργου, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τον Δήμο Χάλκης, χωρίς να ενημερώνεται κανείς, και όλα να γίνονται στο παρασκήνιο.

Δυστυχώς είναι φανερό ότι δεν είναι εικόνα Δημόσιας διοίκησης αυτή, πολύ περισσότερο σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τα πάντα σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τη ζωή τους και την καθημερινότητα τους και να αποφασίζουν για αυτά. Παραθέτουμε ακολούθως το θέμα της ημερήσιας διάταξης και την απάντηση της αντιπολίτευσης.

ΘΕΜΑ 2. Έγκριση 1ης τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΠΝΑΙ και του Δήμου Χάλκης για το έργο «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Χάλκης ως προς το άρθρο 4: Διάρκεια και το Παράρτημα Ι και συγκεκριμένα την αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την εκτέλεση του έργου.  

  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

   Συμφωνούμε ως προς την τροποποίηση του άρθρου 4 της προγραμματικής σύμβασης που αφορά συγκεκριμένα την αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την εκτέλεση του έργου.

Παράλληλα όμως επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές, ότι επουδενί συμφωνούμε με το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο, θεωρώντας την επιβλαβή για το νησί μας, εάν υλοποιηθεί όπως αρχικά περιγράφεται.

Για τους παραπάνω λόγους, έχουμε ως αντιπολίτευση του Δήμου Χάλκης, κατ´επανάληψη   δηλώσει και δημοσιεύσει τις απόψεις μας, και ζητούμε επί μακρό διάστημα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών της μελέτης του έργου (χωρίς μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση), ως ακολούθως :

1 — Αλλαγή του συνολικού επιπέδου του έργου, από 2ου βαθμού σε 3ου βαθμού επεξεργασίας των λυμάτων. 

2 —Αλλαγή της διαδικασίας επεξεργασίας των λυμάτων, με κατάργηση των κάθε είδους ανοικτών χαβουζών, για την αποφυγή έκκλησης των δύσοσμων αερίων στο περιβάλλον και υιοθέτηση εντελως κλειστού κυκλώματος επεξεργασίας, με ολοκληρωμένο σύστημα απόσμησης των εκπεμπομένων οσμών στο περιβάλλον. 

— Ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης του συστήματος από 2ου βαθμού σε 3ου βαθμού, ζητούμε την κατάργηση της όδευσης των υγρών τοξικών αποβλήτων της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας στην θάλασσα, προς αποφυγή της μόλυνσης της και την όδευση πλέον των καθαρών υγρών υπολειμμάτων της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, για πότισμα γειτονικών δεντρυλλιών. 

4 — Την προσθήκη του κατάλληλου εξοπλισμού, για την μετατροπή της δύσοσμης λυματολάσπης, σε αποξηραμένη και χρήσιμη για τις καλλιέργειες κοπριά. 

Θεωρούμε ότι η απαρχαιωμένη (εικοσαετίας και πλέον) μελέτη των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων (ΕΕΛ) της Χάλκης, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και εκσυγχρονιστεί για να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις ανάλογες εγκαταστάσεις που προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς κατασκευή, στη Νίσυρο και στη Λάρδο, το ίδιο χρονικό διάστημα, στις οποίες υπάρχουν όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά που αναφέρουμε ανωτέρω, ώστε να μην είναι η Χάλκη το αποπαίδι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε ό,τι αφορά ένα τόσο σημαντικό και χρήσιμο έργο.

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s