Δωδεκάνησα

Γ. Χατζημάρκος: «Ζούμε απίστευτες στιγμές στην Ευρώπη του 2022»

Δεν έκρυψε την αγωνία του για τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση –κυρίως στην Ευρώπη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως είναι ώρες ευθύνης για όλους ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύρο, την περασμένη εβδομάδα.
Με αφορμή τις υπογραφές για πολύ σημαντικές συμφωνίες, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σημασία της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας –που τώρα, με αφορμή τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία- κρίνεται πιο απαραίτητο από ποτέ:
«Σήμερα πια, βρισκόμαστε στα άκρα της ενεργειακής αγωνίας. Αφενός σχετικά με την επάρκεια, αφετέρου με τις τιμές. Κανείς από εμάς δεν περίμενε ότι θα ζούσε αυτή την ημέρα: η Ευρώπη να συζητάει για ‘δελτίο’ στην ενέργεια!!! Ζούμε απίστευτες στιγμές, στην Ευρώπη του 2022. Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι η αιολική ενέργεια και αν μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την ενέργεια για τα νησιά μας, θα είναι πάρα πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο επί τούτου», όπως είπε.
Ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως προχωρά και το τουριστικό σχέδιο της επόμενης πενταετίας με την εταιρεία TUI λέγοντας πως ‘ενδέχεται και σε έναν μήνα να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο’.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της προχθεσινής επίσκεψης του υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και ανακοίνωσε πως την προσεχή Δευτέρα, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών μαζί με εκπροσώπους των αγροτών, θα πραγματοποιήσουν ‘αυτοψία’ προκειμένου να συμφωνήσουν από κοινού για τις περιοχές όπου θα πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις.
«Την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα ενώ ανά δύο εβδομάδες, θα έχουμε ένα follow up για να επιτηρούμε την υλοποίηση των προσπαθειών» -ανέφερε.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ World Food Gift Challenge’
Επόμενο βήμα της ΠΝΑι είναι η συμμετοχή της σε έναν διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό με τίτλο ‘World Food Gift Challenge’ που αφορά ένα δώρο φαγητού προκειμένου να επιλεγούν τα προϊόντα εκείνα που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το ‘World Food Gift Challenge’ είναι ένας διαγωνισμός για τη βράβευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και ειδών χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα. Φέρνοντας για πρώτη φορά τον διεθνή διαγωνισμό στο Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, στόχος της ΠΝΑι είναι να υποστηρίξει τους τοπικούς, μικρούς και μεσαίους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και να αναδείξει τις ιστορίες που συνδέουν τα προϊόντα τους με τον τόπο.
Στην διοργάνωση συμμετέχουν τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου (με τέσσερις συμμετοχές).
Περισσότερα από 25 παραδοσιακά προϊόντα μικρών και μεσαίων παραγωγών, τα οποία συνδέουν την ιστορία τους με την ιστορία του τόπου, όπου παράγονται, από δέκα περίπου νησιά έχουν ήδη υποβληθεί, για τον διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στη Μινόρκα της Ισπανίας, στις 7 Απριλίου 2022.
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο περιφερειάρχης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό:
«Αυτό που γίνεται έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής, καταγράφεται πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για πτήσεις στα αεροδρόμια των νησιών μας, για κρατήσεις κ.λπ. Δεν έχουμε ακυρώσεις και μέχρι τώρα δεν έχουμε ανατροπή –με εξαίρεση την ρωσική αγορά που θεωρείται 100% χαμένη. Μαζί με την ρωσική αγορά είναι και η ουκρανική και ίσως, η αγορά από την Λευκορωσία. Πάντως στα τελευταία δύο χρόνια, αν μη τι άλλο… εκπαιδευτήκαμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και φυσικά, με την ‘πλάτη στον στοίχο’ αναγκαστήκαμε να βγούμε σε νέες αγορές για να καλύψουμε τις απώλειες από άλλες –όπως π.χ. τις ΗΠΑ».

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s