Δωδεκάνησα

Υπερβαίνουν τα 104 εκ. ευρώ οι οφειλές προς το Δήμο Ρόδου!

Σε κατασχέσεις εις βάρος 107 δημοτών και επιχειρήσεων με συνολικό ύψος οφειλών περίπου 720.000 ευρώ προχώρησε χθες ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο των αναγκαστικών μέτρων που αναλαμβάνει για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων ετών που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της δημοτικής αρχής.
Μεταξύ των οφειλετών συγκαταλέγονται σύμφωνα με τις πληροφορίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Ρόδου ανέρχεται σήμερα στο εξωφρενικό ποσό των 104 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών σε 41.513!!
Τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούν διαδικασίες που όφειλαν να έχουν προχωρήσει από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, προ πολλού και μάλιστα από έτη που ανάγονται και σε προηγούμενες θητείες δημοτικών αρχών και οι οποίες έχουν σίγουρα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο αδίκως μετακύλησε στην νέα δημοτική αρχή από άτολμους, αν μη τι άλλο, δημοτικούς άρχοντες στα προηγούμενα έτη.
Τον Απρίλιο του 2019, λίγο διάστημα πριν τις δημοτικές εκλογές είχε προκαλέσει συγκεκριμένα αίσθηση η είδηση ότι η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ρόδου είχε προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών 40 επιχειρηματιών της Ρόδου, με κατασχέσεις εις χείρας 5 τραπεζών, με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 εκατ. ευρώ περίπου.
Επρόκειτο για το πρώτο «κύμα» κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι 100 μεγαλοοφειλέτες του Δήμου Ρόδου, όπως είχε προκύψει, όφειλαν ποσό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία είχε κινηθεί γιατί μετά από δημοσιονομικό έλεγχο διαπιστώθηκε καθυστέρηση στη διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων και εφαρμογής των σχετικών προβλέψεων του ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων).
Η αυστηρή νομοθεσία και οι ευθύνες στους δημοτικούς υπαλλήλους σε περίπτωση απειθαρχίας έχουν δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Αν τα χρέη των δημοτών παραγραφούν στην πενταετία, ο διευθυντής και όλο το τμήμα που χειρίζεται τη διαδικασία έχουν την ευθύνη να αποδώσουν τα ποσά οφειλής.
Ενδεικτικό της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι μια από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Άλφα Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank Ergasias και της Attica Bank, αφορούσε οφειλή ύψους 5.910.000 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι ο καταθέτης δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής από τραπεζικό λογαριασμό.
Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο θα πρέπει να ελέγξει, αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι. Αν είναι πελάτες της θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του καθένα.
Εντός διημέρου το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης.
Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών οφείλει να εκδώσει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον Δήμο, στο ασφαλιστικό ταμείο κλπ.
Πέραν των ανωτέρω προχωρά και η διαδικασία δέσμευσης των ΑΦΜ οφειλετών.
Παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα -συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας- όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή όταν αναζητήσουν την επιστροφή φόρων εισοδήματος.
Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα.
Είναι συνήθως ο προάγγελος -μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους- των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή ΑΦΜ. Κατασχέσεις δεν αποκλείονται ακόμα και για χαμηλότερες οφειλές.
Με τις διατάξεις του πρώην νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους σε έως και εκατό δόσεις, τα κλειδωμένα ΑΦΜ μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι εφόσον έχει προηγηθεί η εξόφληση τουλάχιστον του 20% της συνολικής οφειλής.
Στο μεταξύ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πόσοι από τους χιλιάδες οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οφειλές αφορούν σε απλήρωτες κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ειδικότερα για παράνομη στάθμευση.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s