Δωδεκάνησα

Πρωτοβουλία Μάνου Κόνσολα για νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους με αύξηση του αριθμού των δόσεων

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό και το ενδιαφέρον μου είναι αληθινό για τους πολίτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν πρέπει να οδηγηθούν στο περιθώριο, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να είναι συνεπείς, όπως ήταν μέχρι σήμερα», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που ανέλαβε πρωτοβουλία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή, για την αλλαγή του πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα μετατρέπονται στο πιο σοβαρό ίσως πρόβλημα για την κοινωνική συνοχή, αφού πρόκειται για αυξήσεις σε υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τη ζωή και τη διαβίωση όλων των πολιτών.

Με δεδομένο ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας, προέχει, στην παρούσα φάση,  να μην δημιουργηθούν συνθήκες έκρηξης οφειλών και αφερεγγυότητας, να δοθεί σε όλους η ευκαιρία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου:

«Το ισχύον πλαίσιο ρύθμισης οφειλών έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις που προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας και μεταφράζεται σε λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι.

Η ΔΕΗ διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμών έως 24 δόσεις αφού πρώτα καταβληθεί ένα μέρος ως προκαταβολή.

Οι ιδιωτικοί πάροχοι δεν έχουν ένα σαφές πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, συνήθως ζητούν την αποπληρωμή με ανώτατο όριο τις 5 δόσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, πολιτών και επιχειρήσεων».

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι η συσσώρευση οφειλών, αλλά και η ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων (και ιδιαίτερα των μικρών) επιβάλλει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ρύθμισης των οφειλών της τελευταίας περιόδου με αύξηση του αριθμού των δόσεων και χωρίς την υποχρέωση καταβολής προκαταβολής.

Ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θέσει το ζήτημα στη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τις άλλες εταιρείες-παρόχους, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα νέο και γενναίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν οφειλές από τους λογαριασμούς για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα.

Αθήνα, 29 Απριλίου 2022

Α.Π 4926-29.4.2022

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή του πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους»

Κύριε Υπουργέ,

Οι αυξήσεις στο ρεύμα μετατρέπονται στο πιο σοβαρό ίσως πρόβλημα για την κοινωνική συνοχή, αφού πρόκειται για αυξήσεις σε υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για τη ζωή και τη διαβίωση όλων των πολιτών.

Η κυβέρνηση, εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενεργοποίησε μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους καταναλωτές, μέσα από την επιδότηση μέρους της κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, εξετάζει νέα μέτρα παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Είναι γεγονός, όμως, ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας.

Αυτό που προέχει, στην παρούσα φάση, είναι να μη δημιουργηθούν συνθήκες έκρηξης οφειλών και αφερεγγυότητας, να δοθεί σε όλους η ευκαιρία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Το παραπάνω, προϋποθέτει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους άλλους παρόχους.

Το ισχύον πλαίσιο ρύθμισης οφειλών έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις που προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας και μεταφράζεται σε λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι.

Η ΔΕΗ διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμών έως 24 δόσεις αφού πρώτα καταβληθεί ένα μέρος ως προκαταβολή.

Οι ιδιωτικοί πάροχοι δεν έχουν ένα σαφές πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, συνήθως ζητούν την αποπληρωμή με ανώτατο όριο τις 5 δόσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, πολιτών και επιχειρήσεων.

Η συσσώρευση οφειλών αλλά και η ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η λειτουργία των επιχειρήσεων (και ιδιαίτερα των μικρών) επιβάλλει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ρύθμισης των οφειλών της τελευταίας περιόδου με αύξηση του αριθμού των δόσεων και χωρίς την υποχρέωση καταβολής προκαταβολής.

Κανείς δεν υιοθετεί την κουλτούρα άρνησης πληρωμών αλλά και προσεγγίσεις που κινούνται στα όρια του λαϊκισμού.

Ένα νέο, όμως, και ρεαλιστικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, είναι μια ορθολογική κίνηση.

Η Πολιτεία οφείλει να θέσει το ζήτημα στη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τις άλλες εταιρείες-παρόχους, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα νέο και γενναίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν οφειλές από τους λογαριασμούς για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών από τις ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες παρόχους για πολίτες και επιχειρήσεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s