Τήλος

Η Τήλος έγινε το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων

Η Τήλος που πρωτοπορεί, η Τήλος που διαπρέπει, η Τήλος που καινοτομεί.

Για ακόμα μια φορά η Τήλος μας κατάφερε να απασχολήσει την εγχώρια κι όχι μόνο γνώμη και να αποσπάσει τα εύσημα, καθώς έγινε το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων.

Ο Δήμος Τήλου και η Polygreren παρουσίασαν την Τρίτη 10 Μάϊου την καινοτόμο δράση τους και το πρόγραμμα  «Just Go Zero Tilos» που κάνει πράξη την κυκλική διαχείριση όλων των αποβλήτων που παράγονται στο νησί. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, o γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Βασίλης Υψηλάντης καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα αυτό ήταν η τοπική κοινωνία του νησιού που χωρίς την αρωγή της τίποτα δεν θα ήταν εφικτό και κατόρθωσε να κάνει την Τήλο το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων. Όλοι οι κάδοι σκουπιδιών έχουν απομακρυνθεί κι έχουν αντικατασταθεί από κάδους ανακύκλωσης, ενώ ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) καθαρίστηκε και μετατράπηκε σε Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα στην Τήλο γιορτάζουμε την ικανότητά μας να βάζουμε υψηλούς στόχους, να τους υπηρετούμε και να τους πετυχαίνουμε. Αυτό το μικρό νησί αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ευρώπη.

Σ’ αυτή την εξίσωση, ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι οι ίδιοι οι δημότες που λειτούργησαν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και πιστεύω έτσι θα συνεχίσουν» ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.»

Η Δήμαρχος Τήλου υποστήριξε πως:

«Η Τήλος, ένα ξεχασμένο νησί άγονης γραμμής, πέτυχε να βγει από την αφάνεια και έχει κατορθώσει σήμερα να θεωρείται όχι μόνο ένας ευδιάκριτος τουριστικός προορισμός αλλά και ένα νησί που πρωτοπορεί στο μεταναστευτικό και το περιβάλλον.

Σήμερα, με το πρόγραμμα που υλοποιούμε με την Polygreen επιχειρούμε να μετατρέψουμε την Τήλο σε νησί μηδενικών αποβλήτων, να φτάσουμε στο σημείο όπου τα σκουπίδια από βάρος θα αποκτήσουν αξία.

Ευχαριστώ τους κατοίκους που αγκαλιάζουν και στηρίζουν το πρόγραμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Τήλου, κα Μαρία Καμμά-Αλειφέρη.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Θανάσης Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της Polygreen

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ για να μοιραστώ αυτό το όραμα. Η οικογένειά μου έχει παράδοση στην Ελλάδα εδώ και μισό αιώνα γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα.

Εγώ ως αυτόνομη μονάδα, αφού δραστηριοποιήθηκα στο εξωτερικό ήθελα να γυρίσω στην πατρίδα μου και να πραγματοποιήσω αυτό το όραμα: να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς απόβλητα» τόνισε.

Κατηγορίες:Τήλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s