Τήλος

Μαριά Καμμά-Αλειφέρη: «Η Τήλος κατακτά ακόμα μια κορυφή»

Συγκινητική ήταν η ομιλία της Δημάρχου Τήλου Μαρία Καμμά-Αλειφέρη στα εγκαίνια του προγράμματος Just go Zero, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Μαϊου στα Λιβάδια.

Η Δήμαρχος ευχαρίστησε τόσο τον Θανάση Πολυχρονόπουλο και την Polygreen όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χαζτημάρκο για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο εγχείρημα αυτό.

Πρώτα απ όλους όμως συνεχάρη και ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία της Τήλου που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το έργο και ανέδειξε την Τήλο στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

«Η παρουσία σας στην Τήλο μας τιμά ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά όμορφο και συναρπαστικό αγώνα μας. Η Τήλος ένα ξεχασμένο νησί της άγονης γραμμής, τα τελευταία τριάντα χρόνια με αγώνες και μεγάλη προσπάθεια πέτυχε να βγει από την αφάνεια και με διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης, έχει κατορθώσει σήμερα να θεωρείται όχι μόνο ένας ευδιάκριτος Ευρωπαϊκός και Ελληνικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ένα νησί που πρωτοπορεί σε πολλούς τομείς όπως στο μεταναστευτικό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο περιβάλλον.

Σήμερα με το πρόγραμμα JUST GO ZERO TILOS που υλοποιούμε σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen, επιχειρούμε να μετατρέψουμε την Τήλο μας, στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων. Ενώ το πρόγραμμα είναι στους πρώτους μήνες υλοποίησης του, η ανακύκλωση των οικιακών αποβλήτων έχει φθάσει και ξεπερνά το 90% των απορριμμάτων, με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων. Και εδώ οφείλω προσωπικά, δημόσια, να πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους κατοίκους του νησιού μου που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής…

Δεν μπορώ να μην σταθώ στον κ Πολυχρονόπουλο, τον εμπνευστή και χρηματοδότη όλου αυτού του πρότζεκτ που είδατε, τον άνθρωπο που πίστεψε σε εμάς και μας επέλεξε για να υλοποιήσει αυτή την καινοτόμο και τόσο σημαντική δράση. 

Φίλε Θανάση, σε ευχαριστούμε!

Θερμές ευχαριστίες και στον Περιφερειάρχη μας τον Γιώργο Χατζημάρκο, που από την πρώτη στιγμή στήριξε τις προσπάθειες μας και πίστεψε στην υλοποίηση και την σπουδαιότητα του έργου.

Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε έναν άνθρωπο που δεν είναι πια ανάμεσα μας, που ξεκίνησε όμως με μια ομάδα Τηλιακών την ανάπτυξη του νησιού, πριν 30 σχεδόν χρόνια, μέσα από αντίξοες συνθήκες, τον Γιατρό και Δήμαρχο μας τον Τάσο Αλιφέρη,  πάνω στις παρακαταθήκες του οποίου βαδίσαμε και βαδίζουμε, που μας έπεισε πως μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και όπως χαρακτηριστικά έλεγε: είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε…

Και ναι, πιστεύω πως τα πήγαμε καλά.»

Η Δήμαρχος Τήλου με αφορμή και την παρουσία των Υπουργών αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

«Με αρωγό την Περιφέρεια μας υλοποιούμε σημαντικά έργα όπως αυτά της οδοποιίας, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολικών μονάδων και φυσικά την κατασκευή του Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου  με προϋπολογισμό μόνο για αυτό, 2,5 εκ. ευρώ. Να τονίσουμε εδώ πως το τελευταίο ήταν όνειρο της τοπικής κοινωνίας για πάνω από 50 χρόνια.

Ο Δήμος μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ συνολικού προϋπολογισμού περί του 1 εκ. ευρώ που ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα λυθούν κάποια διαδικαστικά ιδιοκτησιακά θέματα που υπάρχουν, προκειμένου να μην χαθεί το έργο. Εξίσου σημαντική βέβαια, είναι και η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, η κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου που θα στεγάζει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αφού το υπάρχον είναι προκάτ, κατασκευασμένο πριν 25 χρόνια και είναι πλέον ακατάλληλο. Γνωρίζω πως είμαστε εδώ όλοι, σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου, δεν χωράνε λοιπόν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπαραθέσεις ιδιαίτερα μεταξύ σημαντικών θεσμών…

Με την ολοκλήρωση λοιπών αυτών των έργων

Παλαιοντολογικό μουσείο τελευταίων ελεφάντων της Ευρώπης, Διαχρονικό αρχαιολογικό μουσείο, Νέο Γυμνάσιο – Λύκειο, Κλειστό γήπεδο μπάσκετ, ανακατασκευασμένο γήπεδο ποδοσφαίρου και νέο υπαίθριο θέατρο, Θα δημιουργηθεί στο νησί ένα εκπαιδευτικό πάρκο νέων στο οποίο μέσο των μουσείων οι νέοι θα γνωρίσουν την ιστορία, μέσο του σχολείου τις επιστήμες, μέσω των αθλητικών εγκαταστάσεων την άθληση και την υγεία και μέσο του θεάτρου τις τέχνες. Έτσι θα δώσουμε στους νέους του ακριτικού νησιού μας τα καλύτερα εφόδια για την πορεία τους στο αύριο που τους αξίζει.

Και προκειμένου να δοθεί μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη του Νησιού μας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων τον Υπουργό για την υποστήριξη του στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού του νησιού, έργο το οποίο τείνει να ολοκληρωθεί μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας του Δήμου, ένα έργο που αφορά τη ζωή και το μέλλον των επόμενων γενιών, δίνοντας μια νέα προοπτική στον τόπο.

Κλείνοντας κύριοι Υπουργοί και μέλη της Κυβέρνησης, θα ήταν άδικο προς τους συμπολίτες μου, να μην αναφερθώ στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά το νησί μου και πολλά άλλα νησιά της χώρας μας, το πρόβλημα της Ιατρικής περίθαλψης. 

Έχουμε εξασφαλίσει από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια μεγάλη χρηματοδότηση  για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό ενός σύγχρονου Πολυιατρείου, η υλοποίηση όμως του οποίου έχει μια πάρα πολύ σημαντική και δύσκολη προϋπόθεση,  την παρουσία μόνιμου ειδικευμένου ιατρού.

 Θεωρώ πως στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου υγείας, οι παρεμβάσεις, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να  είναι καινοτόμες και γενναίες προκειμένου οι θέσεις που κατά καιρούς προκηρύσσονται,  να γίνουν δελεαστικές και να καλυφθούν.

Με αυτά λοιπόν σας καλωσορίζω στο νησί μας, στην Τήλο μας, που μετά την επιτυχία της με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονομία της, έρχεται τώρα, με το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, να αποδείξει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, να κατακτήσει την παγκόσμια κορυφή της κυκλικής οικονομίας και όπως χαρακτηριστικά λέει ο περιφερειάρχης μας, εδώ, στην Περιφέρεια, που αγαπά τις κορυφές!»

Κατηγορίες:Τήλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s