Δωδεκάνησα

Η Μαρία Καμμά Αλειφέρη στο Μέγαρο Μαξίμου

Δελτίο Τύπου από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των μικρών νησιών

«Η Πολιτεία μας οφείλει να ενισχύει συνέχεια τα νησιά μας με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίσει για τη συγκοινωνία, για τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να σας βοηθήσει να κάνετε πράξη την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας.» Με αυτήν την εισαγωγή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε η συνάντηση με τους δημάρχους των μικρών νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που εκτελούνται στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και ότι οφείλουμε να λύσουμε βασικά προβλήματα όπως αυτά της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητήματα ανακύκλωσης, την διαχείριση των υδάτινων πόρων αλλά και το χωροταξικό.

Επιπλέον ανέφερε ότι, η πράσινη μετάβαση είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα νησιά μας να βγουν πιο μπροστά αφού η μικρή κλίμακα των νησιών μας επιτρέπει, κινητοποιώντας πόρους οι οποίοι δεν είναι τόσο μεγάλοί σε σχέση με τα μεγαλύτερα νησιά, να κάνουν άλματα μεγάλα. Έχουμε ήδη παραδείγματα από Τήλο – Αστυπάλαια – Χάλκη, νησιά τα οποία με τον δικό τους τρόπο το καθένα έχουν υιοθετήσει καινοτόμες λύσεις, οι οποίες αφορούν είτε την διαχείριση των απορριμμάτων είτε την ηλεκτροκίνηση είτε την πράσινη ενέργεια είτε συνολικά την μετάβαση των νησιών μας σε ένα περιβάλλον μειωμένων εκπομπών.

Παίρνοντας τον λόγο η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά Αλειφέρη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που εκτελείται με μεγάλη επιτυχία στην Τήλο, το JUST GO ZERO TILOS. Το πρόγραμμα αυτό έχει μετατρέψει τον ΧΥΤΑ σε Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας, στο οποίο τα σκουπίδια δεν θάβονται πια αλλά επαναχρησιμοποιούνται. Η Τήλος έχει πετύχει τον εθνικό στόχο για την ανακύκλωση πριν το 2030, αφού σήμερα αγγίζουμε το 90% της ανακύκλωσης των απορριμμάτων μας!

Συνεχίζοντας η Δήμαρχος Τήλου ανέφερε ότι η Τήλος για μια ακόμη φορά ανοίγει «δρόμους» με καινοτόμα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος. «Ξεκινήσαμε με το εμβληματικό ενεργειακό έργο Tilos Project, ένα έργο το οποίο κέρδισε 4 ευρωπαϊκά βραβεία, ένα έργο-οδηγό ουσιαστικά για τα νησιά μας αφού τα GR-eco islands είναι κομμάτι του έργου μας.».

Αναφέρθηκε επίσης στην μη ωφέλεια των κατοίκων του νησιού στο 100% του έργου, αφού υπάρχουν δυσκολίες στην χρησιμοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας, για λόγους που πραγματικά δεν τους κατανοούμε και στο γεγονός πως οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν έχουν καμία διαφοροποίηση από αυτούς της υπόλοιπης χώρας παρόλο που η παραγόμενη ενέργεια, η οποία καλύπτει το 80% των αναγκών του νησιού, παράγεται με πολύ οικονομικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, πως θα δώσουμε κίνητρα στις κοινωνίες να υιοθετήσουν τέτοιες δράσεις; Είναι ένα θέμα που πρέπει η κυβέρνηση να δει.

Η Δήμαρχος Τήλου, συμφώνησε με τους προλαλήσαντες δημάρχους όσον αφορά την υποστελέχωση των μικρών νησιωτικών δήμων και ιδιαίτερα των τεχνικών υπηρεσιών. Για τους δήμους αυτούς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την εκτέλεση των έργων αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ώριμες και έτοιμες μελέτες.

Η Μαρία Καμμά αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τα νησιά μας όσον αφορά την μη ύπαρξη κινητροδότησης για τους ειδικευμένους γιατρούς ώστε να έρθουν στα νησιά μας και δυστυχώς πληροφορούμαστε ότι με το νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι σχετικά με αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ταυτόχρονα όμως πάνω σε αυτό υπάρχει η παράδοξη διαχρονική απαίτηση από την πολιτεία να απαιτεί από τους γιατρούς των νησιών μας την μη πληρωμή της εργασίας τους απαιτώντας από αυτούς να δουλεύουν 30 μέρες τον μήνα και να αμείβονται μόνο τις 5!

Κλείνοντας η Δήμαρχος Τήλου έθιξε το μεγαλύτερο πρόβλημα για τος μικρούς νησιωτικούς δήμους είναι να κρατηθεί και να αυξηθεί ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αμβλυνθεί με δράσεις όπως της αύξησης του αισθήματος ασφαλείας με ειδικευμένους γιατρούς, παροχή κινήτρων για την μόνιμη κατοικία.

Ανέφερε επιπλέον ότι η φορολογία μας πια δεν διαφέρει από αυτήν που ισχύει σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «δεν ζητάμε να μας δείτε διαφορετικά φορολογικά αλλά επιστρέψτε τα έσοδα στις κοινωνίας με την μορφή επιδοτήσεων για το επιχειρείν. Έτσι θα δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στα νησιά μας και θα προσελκύσουμε και νέες επενδύσεις. Η δημιουργία ενός ελκυστικού ειδικού προγράμματος, το οποίο να αφορά μόνο επενδύσεις στα πολύ μικρά νησιά χωρίς καμία παρέκκλιση. Ειδικά προγράμματα λοιπόν για τους Δήμους και τους κατοίκους των μικρών νησιών είναι το κίνητρο για συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού τους.».

Στον επίλογο του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα τις αναφορές της δημάρχου καλώντας τον υπεύθυνο του ΕΣΠΑ, ο οποίος ήταν παρόν στη συνάντηση, να δημιουργηθεί, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ειδικό επιχειρηματικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε κατοίκους μικρών νησιών.

Στην συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό η δήμαρχος Τήλου επισήμανε:
- Στις καινοτομίες της Τήλου (Just Go Zero - ενεργειακό)
- Την υποστελέχωση των μικρών δήμων
- Έλλειψη ειδικευμένων γιατρών
- Διατήρηση και αύξηση μόνιμου πληθυσμού
-

Κατηγορίες:Δωδεκάνησα, Τήλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s