Ελλάδα

ΗΠΑ: Πέρασε από την Επιτροπή Κανόνων της Βουλής η τροπολογία που μπλοκάρει αναβάθμιση ή πώληση νέων F-16 στην Τουρκία

Τον σκόπελο της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής πέρασε μια τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έχει ως στόχο να μπλοκάρει την αναβάθμιση αλλά και την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά ο βουλευτής Κρις Πάπας είχε καταθέσει δύο παρόμοιες τροπολογίες για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνέχεια, ο βουλευτής προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση με το προεδρείο της επιτροπής, ώστε να εξασφαλίσει ότι τελικά θα περάσει μια τροπολογία η οποία θα ενσωματώνει τα βασικά στοιχεία και από τις δύο τροπολογίες που είχαν κατατεθεί αρχικά.

Πλέον το επόμενο βήμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία αφορά την υπερψήφιση της τροπολογίας από την ολομέλεια της Βουλής. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Βάσει του τελικού κειμένου που πέρασε από την Επιτροπή Κανόνων της Βουλής απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι:

– Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας.

– Η κυβέρνηση έχει λάβει αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορίες:Ελλάδα, Κόσμος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s