Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, τον πληθωρισμό και την κοινωνική κατοικία

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, για τη μείωση του πληθωρισμού και για την κοινωνική κατοικία, παρουσίασαν τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο καθηγητής Χάρης Δούκας, γραμματέας του Τομέα Ενέργειας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και διαγράμματα, μίλησε για «ενεργειακό πληθωρισμό» καθώς δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι κι εποπτεία και δεν γνωστοποιούνται τα πορίσματα όπου γίνονται. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 3η στο κόστος ενέργειας στην ΕΕ με το φυσικό αέριο να αποτελεί το 40% στη παραγωγή της, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές. Πρόσθεσε ότι στο κόστος καυσίμων η χώρα μας κατέχει τη 2η θέση. Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η λύση είναι η αύξηση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός ενέργειας που θα εξάγεται και στην Ευρώπη» κι έτσι να μην είναι μόνο καταναλωτής αλλά και παραγωγός. Επέμεινε στη θέσπιση πλαφόν αφού είναι στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για να ξέρουν οι καταναλωτές τι πληρώνουν.

Με την παρατήρηση ότι «τα τελευταία 12 χρόνια όταν η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε κρίση, η χώρα μας έχει τις χειρότερες επιδόσεις», ο Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον πληθωρισμό καθώς βρίσκεται στη 5η θέση μετά τις τρεις Βαλτικές χώρες και την Σλοβακία που υφίστανται την άμεση συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρώην υπουργός και μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για να διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας και της κατάστασης στην αγορά. Επίσης σημείωσε ότι πληρώνουμε έτσι μεγάλο τίμημα πληθωρισμού χωρίς κανένα όφελος.

Ο κ. Σαχινίδης μίλησε για αδράνεια της κυβέρνησης που έχει ως συνέπεια οι πολίτες να πληρώνουν «φόρο πληθωρισμού» καθώς λόγω ιδεολογικής αντίληψης, με τον τρόπο που μειώνει τους φόρους απαλλάσσει όσους έχουν εισοδήματα από το κεφάλαιο και όσοι έχουν εισόδημα από την εργασία σηκώνουν το βάρος της ακριβείας.

«Πρόκειται για αύξηση των ανισοτήτων και του πλούτου αφού η περιορισμένη απόδοση των παρεμβάσεών της οφείλεται στο ότι γίνονται με πελατειακά κριτήρια», τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης και υπογράμμισε την ανάγκη να μην αγνοηθεί η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου γιατί επηρεάζει τις ελληνικές εισαγωγές.

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αντέκρουσε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αποφάσισε η ΕΕ κι όχι οριζόντια μέτρα, γιατί αυτά πρέπει να αφορούν όσους έχουν ανάγκη κι όχι όσους έχουν πελατειακές σχέσεις.

Από τη πλευρά του ο Ηλίας Κικίλιας, υποστήριξε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική κατοικία κι ανέλυσε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπου κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ενός αποθέματος κοινωνικής κατοικίας με προγράμματα και φοροαπαλλαγές για τα κενά κλειστά οικιστικά ακίνητα. Για να εφαρμοστεί, πρότεινε την ίδρυση Οργανισμού Στεγαστικής Πολιτικής που θα αξιοποιήσει αποθεματικά του πρώην Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας και δημόσιες εκτάσεις και οι κατοικίες δεν θα είναι για ιδιοκατοίκηση αλλά για ενοικίαση με χαμηλό μίσθωμα, διευκολύνοντας νέους και νεαρά ζευγάρια. Επίσης, ανέφερε προγράμματα και κίνητρα στα Πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν φοιτητική κατοικία.

Κατηγορίες:Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s